dvd-d-gracenica-mDVD Donja Gračenica je u okviru redovne skupštine obilježio 120. obljetnicu uspješnog djelovanja.


Bila je ovo prilika da predsjedništvo kronološki podsjeti na istaknutije godine i događaje iz bogate povijesti ovog dobrovoljnog vatrogasnog društva. Posebno su pritom istaknuti nastupi muških i ženskih ekipa na republičkim natjecanjima i Vatrogasnim olimpijadama u Brnu 1973. (zlatna medalja), Trentu 1977. (brončana medalja), 2009. u Češkoj gdje MB ekipa osvaja srebrnu medalju odnosno prošle godine u Francuskoj odakle se MB ekipa vraća sa zlatom. 'Sa natjecanjima je društvo inače krenulo sredinom 50- ih godina kada se već postižu važniji rezultati na natjecanjima saveza.

dvd-d-gracenica-1

dvd-d-gracenica-3

dvd-d-gracenica-4
DVD Donja Gračenica kao stožerno društvo danas broji ukupno 168 članova, a njihov je rad usmjeren na pet osnovnih pravaca- održavanje vatrogasnog doma i opreme, nastupi na natjecanjima i vatrogasnoj Olimpijadi, preventivi, vježbama i intervencijama, odrađivanju sklopljenih ugovora te sudjelovanje u društvenom, humanitarnom i kulturnom životu mjesta i čitavog gradskog područja. „Govoreći o radu društva u prošloj godini, valja istaknuti kako su se sve aktivnosti oko vatrogasnog doma i postojeće opreme, nakon dugo godina izgradnje, svele na održavanje ovog prostora i popunjavanja potrebnog. Od natjecateljiskih ekipa aktivno su radila dva odjeljenja djece, ŽA, MA i MB ekipa. Na Olimpijadi u Francuskoj osvojili smo dvije zlatne medalje. Tijekom godine imali smo deset intervencija, a osim požara stambenih objekata najzahtjevnije su bile one na sanaciji poplava naših naselja u okvirima Grada Popovače. Tom su prilikom naši članovi radili 14 dana utrošivši 419 sati rada"- napomenuo je predsjednik društva Zdravko Brezak.

dvd-d-gracenica-7

dvd-d-gracenica-2
Kako je također istaknuo u ime Upravnog odbora, DVD Donja Gračenica okuplja i usmjerava većinu mladih iz mjesta i bliže okolice učeći ih društveno korisnom radu, odgovornosti i vezanosti za njihovo mjesto. Među ostalim aktivnostima društva tijekom ove godine planira urediti pod u garaži Vatrogasnog doma te organizirati nekoliko radnih akcija.
Pored predstavnika gradske uprave, ovogodišnjoj svečanoj skupštini DVD-a Donja Gračenica gostovali su predstavnici preko 30 vatrogasnih društava i tvrtki, kao i gosti iz njemačkog grada Mengena čiji su im vatrogasci ukazali gostoprimstvo u okviru prošlogodišnje Olimpijade u Francuskoj.