Početna Vijesti Aktivnosti udruga Braniteljske udruge U Popovači predstavljena monografija 'Specijalna jedinica policije 'RIS' Kutina u Domovinskom ratu 1991-1996'

NajaveU Popovači predstavljena monografija 'Specijalna jedinica policije 'RIS' Kutina u Domovinskom ratu 1991-1996'
Utorak, 09 Listopad 2018 10:01

ris mU Popovači je održana promocija monografije „Specijalna jedinica policije „Ris" Kutina u Domovinskom ratu 1991-1996" autora Jakše Raguža i Domgoja Štefančića.


Riječ je o monografiji čije je izdavanje inicirala Udruga specijalne jedinice policije „Ris" Kutina. Udruga nastavlja tradiciju Specijalne jedinice policije „Ris" Kutina osnovane sredinom ožujka 1991., kroz koju je tijekom Domovinskog rata prošlo ukupno 523 pripadnika, od čega je 8 smrtno stradalo, a više od 100 ih je ranjeno i oboljelo.
„Ova monografija je dakle izdana u cilju očuvanja i promicanja istine i digniteta Domovinskog rata te predstavlja trajnu uspomenu na izuzetan doprinos specijalne policije u Domovinskom ratu. Njezinim izdanjem ispunjava se obveza svim ranjenim, nestalim i poginulim pripadnicima Risova da se njihova žrtva nikada neće zaboraviti i da će sjećanje na njih uistinu biti vječno"- istaknuo je predsjednik udruge 'Ris' Kutina Željko Pačarek pozdravljajući okupljene.
U stvaranju knjige sudjelovali su sami Risovi, no njezino pisanje povjereno je stručnim osobama, povjesničarima. Autori Jakša Raguž i Domagoj Štefančić u knjizi prezentiraju vrijedne povijesne činjenice, dokumente, svjedočenja pripadnika i fotografije s bojišnica, od Hrvatske Kostajnice, Okučana, Daruvara, Požege, bojišta oko Lipika, dubrovačkog ratišta, Maselnice, Velebita, gdje su Risovi proveli pune tri godine u teškim uvjetima, sve do završnice rata i sudjelovanja u vojno-policijskim operacijama "Bljesak" i "Oluja".
O monografiji su na Popovačkoj promociji govorili autor Domagoj Štefančić, urednik Darjan Godić i recenzent Slaven Ružić, a ona predstavlja povjesnicu jedne od najznačajnijih postrojbi Ministarstva unutarnjih poslova u Domovinskom ratu od 1991. do 1996. godine. „Njihov je doprinos Domovinskom ratu golem i u ovoj je knjizi koja predstavlja opsežan znanstveni rad, napravljena sinteza njihova sudjelovanja u Domovinskom ratu"- istaknuto je na promociji. Čestitke na vrijednom izdanju izrazili su zamjenik sisačko- moslavačkog župana Roman Rosavec te predsjednik popovačkog Gradskog vijeća Ivica Keser.
U okviru ovog susreta kojem su nazočili predstavnici braniteljskih udruga, učenici osmih razreda u pratnji svoj nastavnika te predstavnici brojnih ustanova s ovog područja, Udruga RIS uručila je primjerke monografije Udruzi roditelja poginulih branitelja, osnovnim školama Grada Popovače, gradskoj Knjižnici i čitaonici, Neuropsihijatrijskoj bolnici Dr. Ivan Barbot, Sisačko- moslavačkoj županiji i Gradu Popovači kao pokroviteljima te autoru i izvođaču himne RIS-ova Mladenu Bagi.
Susret je praćen i tematskom izložbom Muzeja Moslavine pod nazivom 'Dani ponosa i slave', a uoči promocije zapaljene su svijeće kod spomen obilježja poginulim braniteljima te je organiziran posjet popovačkoj Spomen sobi u Domu kulture.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.