tz-izborna-skupstina-mU skladu s novim Statutom Hrvatske turističke zajednice, na jučerašnjoj je skupštini novim predsjednikom Turističke zajednice Općine Popovača imenovan načelnik Josip Mišković.

Kako je obrazložio dosadašnji predsjednik TZ-e Zdenko Cvetko, prema novom Statutu odnosno novom Zakonu o Turističkim zajednicama i promicanju turizma, dogodile su se neke promjene u načinu izbora predsjednika i članova Skupštine turističke zajednice te u ustroju i načinu rada turističkih zajednica, pa tako dužnost predsjednika turističke zajednice općine automatizmom obnaša općinski načelnik. Skupštinu Turističke zajednice inače čine predstavnici gospodarskih subjekata, članova Zajednice, i to razmjerno visini udjela pojedinog člana u prihodu Zajednice. Tako tvrtka Sano obzirom na postotak sudjelovanja u ukupnom prihodu općinske Turističke zajednice ima pravo na četiri svoja predstavnika u Skupštini iste, dok ostalih 14 članova u Skupštinu imenuju po jednog predstavnika.
U skladu s novim odredbama, Skupština je jučer usvojila novi Statut te izabrala nova tijela Turističkog vijeća i Nadzornog odbora. U Turističko vijeće imenovano je osam članova Skupštine. Kako je odlučeno, Nadzorni odbor Turističke zajednice Općine Popovača čine Vesna Grgić i Nataša Tutić, dok će općinsku Zajednicu u TZ-i Sisačko- moslavačke županije zastupati Anica Sambolek te Mirjana Novak.tz-izborna-skupstina1
U nastavku sjednice usvojeno je Izvješće o radu popovačke Turističke zajednice u prošloj godini. „TZ je ispunila glavninu planiranih aktivnosti. Obzirom da početkom godine još uvijek nismo bili zatvorili financijsku konstrukciju Voloderske jeseni iz 2009., to nam je do usvajanja prvog rebalansa proračuna omelo planiranu dinamiku aktivnosti tako da je izostalo održavanje Fašnika te obilježavanje Velikog petka u Popovači. Sve ostale predviđene aktivnosti su realizirane"- naglasio je Cvetko podsjetivši kako je u prošloj godini pokrenuto i nekoliko novih događaja koji će, planira se, postati tradicija- Alojzijevo čiji je nositelj organizacije popovačka župa, Dani kruha, likovna kolonija u Potoku te susret oldtimera u Popovači. Među brojnim aktivnostima obuhvaćenima Planom rada za ovu godinu, posebno se ističe izdavanje brošure turističke ponude Općine Popovača kojom će se predstaviti smještajni i ugostiteljski kapaciteti zajedno s rasporedom svih kulturnih, turističkih i sportskih događanja na ovom području.tz-izborna-skupstina2
Novoimenovani predsjednik Turističke zajednice Josip Mišković je u okviru svog obraćanja najavio skorašnje osnivanje Turističkog ureda Općine Popovača te početak realizacije uređenja ulaza u Lonjsko polje u Osekovu što će, kako je rekao, predstavljati korak naprijed u nastojanjima što kvalitetnije iskoristivosti raspoloživih kapaciteta te doprinjeti unapređenju turističke ponude ovog područja.
Direktor Turističkog ureda SMŽ Ivor Stanivuković naglasio je kako se profesionalizacijom turističkog ureda otvaraju brojne mogućnosti za ostvarivanje dotacija kako s državne, tako i sa razine EU, a kojima bi se riješili određeni problemi vezani za turističku infrastrukturu.