Početna Izvještaji sa sjednica Održana 22. sjednica Općinskog vijeća

Najave
Održana 22. sjednica Općinskog vijeća
Petak, 18 Ožujak 2011 13:32

22-sjednica-opcinskog-vijeca-mNa jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća usvojeno je Izvješće o sigurnosti prometa i stanju sigurnosti na području Općine Popovača u 2010. godini.

Načelnik Policijske postaje Kutina Tone Mašunjac je stanje sigurnosti u protekloj godini ocijenio zadovoljavajućim. „Tijekom 2010. godine policija je evidentirala ukupno 188 kaznenih djela čiji postotak otkrivenosti iznosi 40,7 posto, dok je njihova ukupna riješenost 79,3 posto"- istaknuo je Mašunjac. Kada je riječ o općem kriminalitetu, najveći dio počinjenih kaznenih djela odnosi se na teške krađe. Policija je na ovom području lani evidentirala ukupno 235 prekršaja, a kako je naglasio načelnik PP Kutina, u odnosu na prethodnu godinu, u 2010. se bilježi smanjenje slučajeva nasilja u obitelji za 22 posto. Ovom prilikom Mašunjac je izrazio iznimno zadovoljstvo suradnjom građana, lokalne samouprave i ustanova na području Općine s policijom.22-sjednica-opcinskog-vijeca1
„Tijekom 2010. godine na području Općine Popovača evidentirano je 125 prometnih nesreća što u odnosu na prethodnu godinu predstavlja smanjenje za 46 nesreća. Broj smrtno stradalih je manji za tri osobe, teško ozlijeđenih za 14 osoba ili 53, 8 posto, a lako ozlijeđenih za 36 osoba ili 40,9 posto"- rekao je načelnik kutinske Postaje prometne policije Vjekoslav Štingl napomenuvši kako je bitno smanjen i broj vozača pod utjecajem alkohola.
U okviru rasprave po policijskim izvješćima za prošlu godinu, vijećnik SDP-a Zdenko Krnjić apelirao je na potrebu rješavanja pješačkog prijelaza preko željezničke pruge u Sisačkoj ulici. Kako je kazao Štingl, policija do sada nije zabilježila dojave građana o eventualnim problemima na ovom prijelazu, a realizacija same pješačke staze je u nadležnosti Općine koja bi to trebala usuglasiti sa HŽ-om. „Nama vijećnicima kao svojim predstavnicima na lokalnoj razini građani upućuju pritužbe i mole da potaknemo rješavanje ovog problema. Nemojmo čekati da se dogodi tragedija kako bi nešto učinili po tom pitanju"- kazao je Krnjić. Vijećnik HSP-a Anto Žilić upozorio je na konstantno parkiranje vozila uz sam pješački prijelaz kod Doma kulture te Konzuma u Popovači. Načelnik kutinske Prometne policije u tom je smislu istaknuo da je Općina Popovača jedina na području Županije uputila komunalnog redara na obuku za prometnog redara, tako da će i on biti u mogućnosti urigirati na takav promet u mirovanju.22-sjednica-opcinskog-vijeca3
Vijećnik SDP-a Robert Zobel aktualizirao je problematiku parkiranja u Ulici Alojzija Stepinca. „Ova je ulica prvotno i izgrađena za potrebe stanara, a oni sada nemaju gdje parkirati. Problem predstavlja i nepreglednost izlaska iz te ulice na Zagrebačku jer su s obje strane parkirani automobili"- istaknuo je Zobel. Odgovarajući na njegovo pitanje Štingl je naglasio kako policija prema Općini planira uputiti prijedlog da se u potpunosti zabrani parkiranje ispred banke i pošte postavljanjem tzv. betonskih gljiva.
Predsjednik Općinskog vijeća Ivan Pasanec i ovom je prilikom podsjetio na problem prometovanja iznimno teretnih vozila u Ciglenici. Kako je rekao Štingl, policijski službenici nisu osposobljeni za nadzor osovinskog pritiska što je, istaknuo je, u nadležnosti hrvatskih cesta kojima policija u tom smislu pruža samo određenu asistenciju.

22-sjednica-opcinskog-vijeca2
U nastavku 22. sjednice vijećnici su usvojili Odluku o izboru najpovoljnijih ponuditelja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na području Općine. „Na Natječaj je stiglo 37 zahtjeva od kojih se njih 29 natjecalo za prodaju, 15 za zakup, dva za povrat i jedan za ostala raspolaganja. Od svih ponuditelja njih osam nije ušlo u kombinaciju za zakup. Nadležno Povjerenstvo je nakon uzimanja u obzir svih propisanih kriterija utvrdilo tablicu i izabralo najpovoljnije ponuditelje. Na temelju objavljenih neslužbenih rezultata dobili smo tri prigovora, a očekujemo ih još i nakon dobivanja suglasnosti od Ministarstva"- obrazložio je općinski savjetnik za upravljanje imovinom Ivan Trbušić.22-sjednica-opcinskog-vijeca5
Nakon nekoliko neuspješnih pokušaja odnosno četiri prethodno objavljivana Javna poziva, popovačko Općinsko vijeće jučer je imenovalo Općinski savjet mladih. Po ovogodišnjem pozivu kandidate za Savjet mladih predložile su samo općinske organizacije HSP-a i SDP-a. Vijećnici su usvojili prijedlog Komisije za izbor i imenovanje temeljem kojeg su na dvogodišnji mandat u Savjet imenovana četiri kandidata SDP-a odnosno pet kandidata HSP-a.
Vijećnici su jučer donijeli i odluku o proširenju Odbora za branitelje sa dosadašnjih 11 na 13 članova. Članovi ovog Radnog tijela Općinskog vijeća tako su postali i Slavko Mijekovec iz popovačkog Ogranka Udruge dragovoljaca Domovinskog rata te Davor Rakidžija iz kutinske Podružnice Udruge specijalaca Domovinskog rata "RIS".

22-sjednica-opcinskog-vijeca4
Na 22. sjednici usvojena je Odluka o cjeniku na stočnom sajmu te na tržici u Popovači. Kako je obrazloženo, u usporedbi s ostalim sajmovima Popovača je do sada imala znatno niže cijene sajmišnih pristojbi i usluga. Sukladno novom cjeniku će se, pored naplate ulaska stoke, naplaćivati i pristojba za ulazak vozila na sajam. Tijekom rasprave po ovoj točki vijećnici su uvažili prijedlog vijećnika HSS-a Ivana Behtanića da se cijena zakupa prostora za stare zanate izjednači sa cijenom koju će plaćati OPG-i, a niža je za deset kuna od prvotno predviđene i iznosi 20 kuna po dužnom metru. Prihvaćen je i prijedlog HSP-ovih vijećnika da se svi OPG-i odnosno trgovačke radnje koje prodaju na tržnici, oslobađaju plaćanja zakupa neovisno o tome imaju li sjedište na području Općine ili ne. Prijedlog Odluke koji se našao pred vijećnicima predvidio je, naime, da OPG-i i trgovačke radnje sa sjedištem izvan Općine Popovača za prodaju na tržnici plaćaju dnevnu naknadu od 50 kuna ili sklapanjem Ugovora o zakupu na rok od mjesec dana, mjesečnu naknadu u iznosu od 500 kuna. "Sklopimo li s nekim izvan Općine Ugovor o zakupu na mjesec dana, postoji mogućnost da domaćim OPG-ima ne budemo u stanju osigurati prostor za prodaju obzirom da je naša postojeća tržnica izuzetno male površine"- složio se i općinski načelnik Josip Mišković.

 

 

 
 
Btn_srgp

Btn_izbori_VMO_2019


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.