Početna Izvještaji sa sjednica Usvojen Proračun Grada Popovače za 2018.
Usvojen Proračun Grada Popovače za 2018.
Utorak, 19 Prosinac 2017 13:53

7 sjednica vSa 14 glasova za i tri suzdržana, Gradsko vijeće Grada Popovače je na jučer održanoj sjednici usvojilo Proračun za 2018. godinu.


Prihodovna strana Proračuna planira se u iznosu od 60,9 milijuna kuna. Obrazlažući prijedlog Proračuna gradonačelnik Josip Mišković naglasio je da u značajnoj mjeri izostaju planirane pomoći kapitalnim projektima iz domaćih i stranih fondova te do sada iznose tek oko 20%, no svaki projekt koji se planira prijaviti za financiranje, obvezno je uvrstiti u plan Proračuna. Realni Proračun, zaključio je, već par godina iznosi između 30 i 32 milijuna kuna. „U gotovo svim segmentima nastojalo se zadržati postojeća razina ili pak, u okviru mogućnosti, čak i smanjiti dosadašnja izdvajanja. Dječji vrtić Popovača jedan je od rijetkih korisnika sredstava kojemu su sredstva planirana za iduću godinu povećana, i to jer je početkom tekuće pedagoške godine otvorena još jedna odgojna skupina"- naglasio je gradonačelnik Josip Mišković.
Kada je riječ o kapitalnim infrastrukturnim projektima, Proračunom za 2018. planira se Dogradnja Dječjeg vrtića, svlačionice NK Moslavac, izgradnja spojne ceste Kolodvorska- Sisačka ulica u Popovači, izgradnja kružnog toka u Sisačkoj ulici koji nije prošao na ovogodišnjem Natječaju za sufinanciranje Ministarstva unutarnjih poslova. Pored realizacije projekta Izgradnje reciklažnog dvorišta za kojeg je potpisan Ugovor o sufinanciranju u iznosu od 2,6 milijuna kuna, iduće godine od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Popovača očekuje značajnu financijsku podršku i za sanaciju zgrade u Kutinskoj ulici u kojoj je smješten novouređeni Vinski podrum kao i krovišta na pučkim domovima u Donjoj Gračenici i Osekovu, a budući Grad aktivno priprema aplikacije navedenih objekata na Natječaj Fonda. Jedan od novih kapitalnih projekata koji je ušao u Proračun za 2018. jest rekonstrukcija Trga I. u samom središtu Popovače, a planira se i izrada projektne dokumentacije za rekonstrukciju pješačke staze od Volodera do Repušnice kroz četiri faze, kako bi se i taj projekt mogao aplicirati na neki od fondova.
„Gledajući rashodovnu stranu Proračun, ističe se značajan trošak na stavci 'Izgubljeni sudski sporovi'. Riječ je, naime, o sudskoj nagodbi u sporu sa ŽUC-om koji se odnosi na prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom zbog koje je ŽUC ovršen u iznosu od 1,8 milijuna kuna. ŽUC, naime, od Grada potražuje polovicu tih sredstava budući su vještačenja potvrdila da su kamenčići i blato prisutni na prometnici nanešeni sa nerazvrstane ceste u ingerenciji Grada Popovače. Kako bi se spriječilo nastajanje daljnjih troškova sudskog postupka, Grad je pristao podmiriti tražena sredstva uz uvjet da ŽUC ista u cijelosti usmjeri u sanaciju cesta na području Grada Popovače"- obrazložio je gradonačelnik te istaknuo da se tijekom 2018. godine planiraju znatno manja ulaganja u uređenje nerazvrstanih cesta, posebno u najvećim naseljima, Popovači i Voloderu, a budući je Grad ove godine samostalno asfaltirao oko 5 kilometara prometnica. Potpore i izdvajanja Grada Popovače za zdravstvo i socijalnu skrb planiraju se na otprilike ovogodišnjoj razini, a u segmentu školstva čak se planira povećanje. „Grad Popovača planira iduće godine i dodjelu nove stipendije za deficitarno zanimanje, konkretno za studente završnih godina medicinskog fakulteta. Zamišljeno je da uz jedan izdašniji iznos stipendije motiviramo naše studente, buduće liječnike, da svoju karijeru po završetku studija ostvare u NPB Dr. Ivan Barbot i ostanu živjeti ovdje"- rekao je gradonačelnik.
U okviru donošenja Proračuna za 2018. usvojen je prijedlog MOST-ova vijećnika Vlade Lendvaja da se povećaju sredstva predviđena za dodjelu potpora temeljem provedenog Javnog poziva za financiranje javnih potreba Grada Popovače, a u segmentu tehničke kulture. Svoje amandmane na prijedlog Proračuna uputili su i vijećnici HSLS-a, tražeći povećanje sredstava predviđenih za sanaciju pješačke staze u centru Popovače, nabavu ortopedskih pomagala, Dječje igralište u Popovači, održavanje ceste u Naftaplinskoj ulici u Strušcu, uređenje igrališta Sportskog parka Moslavac, ograđivanje Mjesnog groblja Moslavačka Slatina te nabavku udžbenika za sve učenike prvih razreda. Gradonačelnik je odgovorio kako će se navedeni komunalni zahtjevi u okviru mogućnosti provesti kroz redovne Proračunom planirane aktivnosti, no nije se složio sa traženom nabavkom udžbenika istaknuvši kako Grad Popovača kroz dodjelu jednkokratnih novčanih pomoći za kupnju knjiga ionako osigurava pomoć svim građanima u potrebi koji se obrate. „Grad Popovača doista izdvaja značajna sredstva za različite pomoći i potpore u segmentu socijalne skrbi i školstva te zato smatram da bi nabavka udžbenika za sve prvašiće bila prije svega jedna populistička politička odluka"- istaknuo je gradonačelnik.
Vijećnici su na 7. sjednici prihvatili i Godišnji plan i program rada Knjižnice i čitaonice Popovača za 2018. kao i godišnji plan i program rada Dječjeg vrtića Popovača za pedagošku 2017./2018.g. i Kurikulum Dječjeg vrtića Popovača.
Usvojen je i Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture te Program održavanja komunalne infrastrukture Grada Popovače za 2018. god. Vijećnici su donijeli i Odluku o imenovanju Nives Jurkin Stambolija za ravnateljicu Knjižnice i čitaonice Popovača.

 
 
Btn_srgp

Btn_izbori_VMO_2019


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.