Početna Izvještaji sa sjednica Usvojene I. Izmjene i dopune Proračuna
Usvojene I. Izmjene i dopune Proračuna
Srijeda, 08 Studeni 2017 14:06

gv 2 mPopovački su vijećnici na jučer održanoj sjednici usvojili prvi rebalans ovogodišnjeg Proračuna.


Izmjenama i dopunama Proračuna predloženi su prihodi i primici u iznosu 64.413.217 kuna te rashodi i izdaci od 61.587.227 kuna. „Najveći dio ovog povećanja od oko 3 milijuna kuna odnosi se na investicije usmjerene na održavanje cesta i javnih površina. Grad Popovača ostvario je određene potpore iz državnih institucija pa je i u tom dijelu bilo potrebno usuglasiti plan i realizaciju. Tako je Grad potpisao Ugovor o sufinanciranju radova i usluga za projekt 'Modernizacija prometnice i pješačke staze u Ulici hrvatskih branitelja u Popovači' sa Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije koje je projekt podržalo sa 500.000,00 kuna. Jedan od značajnih projekata je i izgradnja Reciklažnog dvorišta koja će od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost biti sufinancirana u iznosu od 2,6 milijuna kuna. U realizaciji tih projekata i Grad, naravno, također preuzima značajan dio obveza. Proračun Grada Popovače realno iznosi između 30 i 32 milijuna kuna, no u plan smo obvezni uvrstiti vrijednosti svih projekata koje prijavljujemo na EU fondove odnosno državne natječaje za financiranje"- obrazložio je gradonačelnik Josip Mišković te dodao da ukupne potpore do kraja godine najvjerojatnije neće biti u znatno većem iznosu od 3 milijuna kuna te je za očekivati značajno umanjenje ukupnog ostvarenja za 2017.
Vijećnici su na 6. sjednici usvojili i Odluku o nerazvrstanim cestama. Kako je istaknula pročelnica UO za komunalni sustav i prostorno planiranje Ivka Nikolić Jež pojašnjavajući prijedlog Odluke, Zakonom o cestama definirana je obveza vođenja registra odnosno evidencije nerazvrstanih cesta kao i donošenje Odluke o održavanju tih cesta. „To je sada temeljni naš akt koji propisuje na koji način ćemo upravljati, graditi, rekonstruirati i održavati nerazvrstane ceste na području Grada Popovače te vršiti kontrolu i nadzor nad izvođenjem radova na nerazvrstanim cestama. Odlukom su propisane i sve radnje koje smiju ili ne vršiti određene pravne ili fizičke osobe na tim cestama, kao i prekršajne odredbe za slučaj nepoštivanja Odluke. Slijedom ove Odluke će gradonačelnik donijeti i Odluku o visini naknade za prekomjernu uporabu nerazvrstanih cesta pa će tako Upravni odjel izdavati Rješenja, a shodno njima i uplatnice za sve pravne osobe, primjerice Šumariju i sve ostale, za svako oštećenje prometnica"- izvijestila je Ivka Nikolić Jež.

gv 1 1
Vijećnici su donijeli i Odluke o proglašenju statusa za šest grupa nerazvrstanih cesta- do Starih Hrastova ulica Maksimilijana Juranića i Ulica Moslavca, dio ulice Trnajec i ulice Krmelovac, ulicu Čupora Moslavačkih i Slatinsku ulicu, ulice Dr. Polak Slavka, Vinogradska Mikulanica, Ivana Pergošića te ulice Vodenički brijeg i Vinogradski brijeg.
S obzirom na nesređenost uopće državne evidencije stvarnog stanja na terenu i upisa u službenim evidencijama katastra i zemljišnim knjigama, Zakon je naime propisao da je upravitelj cesta dužan naručiti izradu geodetskog snimka stvarnog stanja i izradu geodetskih elaborata u svrhu evidentiranja stvarnog položaja u katastru i zemljišnoj knjizi. Od ukupno 180 km nerazvrstanih cesta na području Grada, njih gotovo 95% ne odgovara stvarnom stanju u naravi, rekao je gradonačelnik. „Kako bi to krenuli dovoditi u ispravno stanje, a uzimajući u obzir financijske mogućnosti, među cestama smo odredili prioritete za ucrtavanje temeljem planiranih investicija. Naime, kod nekih od njih postoje određeni sporovi ili se planiraju određen radovi, a građevinsku dozvolu je nemoguće ishoditi ukoliko nisu riješeni pravno imovinski odnosi, za što je potrebno ucrtavanje"- naglasio je gradonačelnik.
Na jučerašnjoj sjednici usvojena je i Odluka o izboru najboljeg ponuditelja za zimsku službu temeljem koje će ove poslove naredne četiri godine u Popovači obavljati tvrtka SLUKOM d.o.o. iz Kutine. Na Javni natječaj za obavljanje poslova komunalne djelatnosti održavanja nerazvrstanih cesta u zimskim uvjetima pristigle su dvije ponude među kojima je ona poduzeća SLUKOM d.o.o. bila povoljnija.

gv 3 2

U okviru Aktualnog sata vijećnici su izrazili zanimanje za temu prodaje udjela Grada Popovače u Odmaralištu u Malom Lošinju. Kako je odgovorio gradonačelnik, jedna tvrtka izrazila je ozbiljan interes za kupnju te nekretnine koja je, pored jednog lokalnog poduzeća, u suvlasništvu gradova Kutine i Popovače te Općine Velika Ludina, a niz godina njome je upravljala Petrokemija. „Posljednjih godina otkako Petrokemija nije član INA grupe došlo je do određenih sporova sa tvrtkom HOSTIN d.o.o. koja je član INA Grupe za upravljanje turističkim kapacitetima. Grad Popovača ima oko 27% udjela u Odmaralištu. Na razini naših triju jedinica lokalne samouprave na ovu je temu održano niz sastanaka, a na posljednjem prije nekoliko dana usvojen je zaključak da svaka izrazi mišljenje u svezi prodaje svojih udjela budući se ne nazire skori kraj ovim sporovima a zemljište nije u funkciji i stoji zapušteno što ima negativan odraz na razvoj turističke djelatnosti Lošinja. U slučaju prodaje nekretnine čija se vrijednost procjenjuje na oko šest do sedam milijuna kuna, kupac bi preuzeo i sve terete odnosno sporove"- izvijestio je gradonačelnik.

gv 4 3

Vijećnici su od gradonačelnika zatražili i informaciju o njegovim saznanjima o navodnoj najavi otkaza zaposlenicima u Eko Moslavini, zajedničkom poduzeću Grada Popovače, Kutine i Velike Ludine budući da je do nekih od njih došlo pismo tamošnjeg predsjednika Sindikata nakon nedavnog imenovanja nove direktorice Adrijane Cvrtila. „Unazad četiri godine Eko Moslavina je poslovala pozitivno i stabilno, te zapošljavala ljude. Mi kao vlasnici želimo da tvrtka i dalje nastavi pozitivno i kvalitetno poslovati, te da ne bude nikakvih stresova. U pismu predsjednika sindikata spominje se navodna najava otkaza, no mišljenja sam da nema razloga za to. Pozitivno poslovanje treba biti prioritet, a za otkaze treba imati argumente. Uglavnom mi ćemo zauzeti stav prema eventualnim nepravilnostima"- rekao je Mišković.
Na Aktualnom satu upućen je i zahtjev prema gradskoj upravi da se pokuša utjecati na produljenje radnog vremena poslovnice Hrvatske pošte u Voloderu. Vijećnici su upozorili i na potrebu sanacije poljskog puta u Donjem selu u Osekovu gdje je, nakon slijeganja tla, onemogućen prolaz zbog kabla ukopanog u put tijekom izgradnje nove trafostanice prije nekoliko godina. Također je izražena potreba učestalijeg čišćenja kanala koji su začepljeni, osobito nakon ovih kiša, s posebnim naglaskom na kanal iz Potoka prema Ravniku koji je ujedno retencija Jelenke. Vijećnike je zanimala i mogućnost što hitnije sanacije nerazvrstanih cesta u Ulici Čupora moslavačkih kao i Naftaplinskoj ulici te Ulici Varoš u Strušcu. Izraženo je i zanimanje za kanalizaciju u Potoku i pročišćivaču vode na kraju te kanalizacije, kao i za mogućnost da gradski Komunalni servisi preuzmu sve aktivnosti vezane za davanje u najam pučkih domova na području Grada. Aktualizirana je i tema sankcioniranja odnosno discipliniranja vlasnika pasa koji tijekom njihove šetnje ne vode adekvatnu brigu u smislu da za njima počiste te da ih drže na uzici iz sigurnosnih razloga.

gv 5 4

 
 
Btn_srgp

Btn_izbori_VMO_2019


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.