svecana sjednica mU povodu obilježavanja Dana Grada, popovačko Gradsko vijeće održalo je svečanu sjednicu koju su svojim dolaskom uveličali brojni uzvanici.


Sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Ivica Keser izrazivši uvjerenje da će novi saziv ovog tijela uspjeti razviti jednu konstruktivnu suradnju u procesu donošenja odluka te, neovisno o različitim političkim opredjeljenjima, biti vođeni istim ciljem, a to je napredak i daljnji ravnomjeran razvoj svih dijelova Grada Popovače. „Pozivam stoga sve vijećnike na političku zrelost i snažan angažman kako bi opravdali povjerenje koje su nam ukazali naši sugrađani te zajedno stvorili pretpostavke da naši mladi ne odlaze iz Popovače te da ona postane još poželjnije mjesto za život. U obavljanju ovih zahtjevnih i odgovornih zadaća koje su pred nama, svakako očekujemo kvalitetnu podršku kako sa razine lokalne, tako i županijske izvršne vlasti"- rekao je Keser.
Gradonačelnik Josip Mišković se pozdravljajući okupljene osvrnuo na rezultate rada u proteklom periodu posebno istaknuvši neke od značajnijih projekata kao što su izgradnja nove osnovne škole, 12 kilometara nerazvrstanih cesta, završetak vodovodne mreže u svim naseljima osim Moslavačke Slatine, projekt aglomeracije za koji je Grad uspio dobiti 3,5 milijuna kuna iz EU fondova, obnova nekoliko igrališta, obnova pučkih domova, sakralnih objekata, uređenje prostora nove gradske tržnice i vinskog podruma. „Jedna od značajnijih inicijativa za daljnji razvoj svakako jest i aktivacija gradskih Komunalnih servisa, a kada govorimo o projektima nominiranima za financiranje iz fondova EU valja istaknuti dogradnju Dječjeg vrtića, izgradnja obilaznice Popovača, mosta odnosno spojne ceste prema novoj školi te Izgradnja Posjetiteljskog centra na ulazu u Park prirode Lonjsko polje u Osekovu koji je prihvaćen i bit će financiran sa gotovo 13 milijuna kuna"- napomenuo je gradonačelnik te izrazio zadovoljstvo stanjem u gospodarstvu na ovom području. „Nažalost i Grad Popovača bilježi prilično velik broj odlazaka mladih na rad u inozemstvo, no činimo doista sve što je u okviru naših mogućnosti kako bi stvorili infrastrukturne uvjete za kvalitetan život na svom području"- zaključio je te zahvalio na kvalitetnoj suradnji svim aktualnim i vijećnicima u prethodnom mandatu, stručnim službama, ustanovama i udrugama Grada Popovače.
Čestitajući Dan Grada Popovače i blagdan sv. Alojzija, na sjednici su se uz prigodne riječi zahvale na suradnji obratili načelnik Općine Vitez Tomislav Bošnjak Matić, pomoćnik načelnika Općine Prozor Rama Josip Juričić kao i sisačko- moslavački župan Ivo Žinić, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića na ovoj svečanosti. „Imamo mnogo zajedničkih dodirnih točaka i razloga za dobru suradnju. Na ovom području djeluju brojne ustanove i institucije kojima je osnivač Županija te također predstavljaju mogućnosti za daljnju suradnju i napredak odnosno poboljšanje uvjeta ne samo u pogledu onih usluga koje trenutno pružaju, već i novih inicijativa. Kao i u protekloj godini, i u narednom ćemo razdoblju zasigurno realizirati mnoge projekte na unapređenju infrastrukture, kako prometne, tako i one turističke i društvene"- među ostalim je poručio župan Ivo Žinić.
Budući je ovo izborna godina i tek je nedavno konstituirano Gradsko vijeće, ove godine Grad Popovača nije bio u mogućnosti provesti Javni poziv za predlaganje kandidata za dodjelu javnih priznanja. No, kroz dodjelu priznanja na temelju Odluke gradonačelnika, Grad Popovača je u ovoj svečanoj prigodi ipak izrazio zahvalnost građanima, udrugama, ustanovama i gospodarskim subjektima koji su se u proteklom razdoblju istaknuli svojim osobitim uspjesima i iznimnim postignućima posebno značajnima za ovo područje.

sv sjednica1
Ovogodišnje priznanje za izniman doprinos razvoju knjižničarstva te dugogodišnji aktivni angažman u području kulturne djelatnosti na području Grada Popovače, dodijeljeno je prof. Mariji Bilić- Prcić. Priznanje je uručeno i prim. Marini Kovač, ravnateljici Neuropsihijatrijske bolnice 'Dr. Ivan Barbot' Popovača, i to za dugogodišnje uspješno vođenje NPB 'Dr. Ivan Barbot' Popovača te izniman doprinos razvoju sustava zdravstvene zaštite RH kao i kontinuiranu podršku udrugama i ustanovama sudionicima društvenog života Grada Popovače. Za izniman doprinos razvoju gospodarstva kroz širenje proizvodnog pogona i kontinuirani rast broja zaposlenih te promociji Grada Popovače na nacionalnoj i međunarodnoj razini, priznanje Grada uručeno je tvrtki KOŠĆAL d.o.o. Proizvodnja drvene ambalaže. Grad Popovača u prigodi obilježavanja Dana Grada ove godine priznanje je uručio i KUD-u Stjepan šajnović iz Osekova, i to za dugogodišnji uspješan rad i iznimna postignuća u očuvanju i promociji kulturne baštine Grada Popovače diljem zemlje i inozemstva, dok je za dugogodišnji uspješan rad te izniman doprinos razvoju športske djelatnosti i radu s djecom i mladima, priznanje Grada Popovače uručeno Športskom nogometnom klubu Moslavina Donja Gračenica.
Dan Grada Popovače uveličan je i popratnim kulturnim programom u kojem su nastupili Kristina Jaklin izvedbom himne u pranji prof. Dražena Mlakara, Laura Gojšić na klaviru te KUD Stjepan Šajnović iz Osekova, a uzvanicii sjednice imali su priliku pogledati i dokumentarni film Josipa Gobca o razvoju Grada Popovače kroz povijesna razdoblja, od Popovače kao trgovišta, do današnjih dana kada je Popovača stekla status Grada. Program svečane sjednice obogaćen je i Izložbom radova Službe za radno okupacijsku terapiju i rehabilitaciju NPB Dr. Ivan Barbot kao i izložbom slika nastalih na nedavno održanoj koloniji koju pod nazivom Zorka Sever već dugi niz godina u povodu Dana Grada organizira Likovno društvo 'Moslavački krug'.