30sj mU okviru Aktualnog sata jučer održane, 30. sjednice, gradski su vijećnici obišli gradilište nove osnovne škole u Popovači.

Nakon terenskog izvida, vijećnici su u nazočnosti predstavnika izvođača radova, projektanta i predstavnika Sisačko- moslavačke županije imali priliku saznati sve što ih interesira po ovom pitanju.

30sj 6

30sj 7

30sj 8

30sj 9
Izrazili su tom prilikom svoje nezadovoljstvo dinamikom izvedbe radova, kao i sumnju u kvalitetu iste. Izvođač radova, tvrtka Gradnja d.o.o. Osijek, zatražila je, naime, četvrto po redu prolongiranje roka za završetak radova, i to do 30. travnja 2017. godine. „Situacija na gradilištu je teška. U aktualnim uvjetima iznimno teškog općeg stanja u građevini, naša je tvrtka preuzela projekt išavši u realnoj mjeri ispod cijene, a sada nam je već sedmi kooperant otišao u stečaj"- istaknula je voditeljica gradilišta. Da je riječ o vrlo lošem gradilištu, istaknuo je i projektant Tonči Čerina koji obavlja i projektantskli nadzor nad izgradnjom škole. „Ne samo da radovi kasne, već ono što je izvedeno propada. Izostaje nažalost adekvatna reakcija investitora na činjenicu da su ispostavljene situacije ovjerene od strane nadzora iako su pojedini radovi nestručno izvedeni"- zaključio je Čerina koji je u konstantnom kontaktu s gradilištem.

30sj 2
Vijećnike je zanimao i financijski dio projekta, pa čak i mogućnost dobivanja na uvid izvadka računa namijenjenog za troškove izgradnje škole kako bi se uvjerili raspolaže li Županija sredstvima za završetak ovog projekta. Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Sisačko- moslavačke županije Darjan Vlahov naglasio je kako se s plaćanjem niti jedne ispostavljene situacije nije kasnilo te se sve po pitanju financiranja škole može iščitati iz javno dostupne realizacije županijskog Proračuna. „Županija kao investitor, naravno, ne gleda blagonaklono na traženi datum 30. travnja. U tom se smislu trebamo konzultirati s našom pravnom službom te također razmotriti i definiranje određenih posljedica za izvođače koji bi ovom gradilištu trebali dati prioritet na kojem će snažno pojačati intenzitet radova kako bi škola bila spremna za otvorenje iduće godine"- istanuo je Vlahov.
U nastavku sjednice vijećnici su usvojili Odluku o darovanju tehničke dokumentacije i davanju suglasnosti za osnivanje prava građenja u svrhu izgradnje Prijamnog centra Osekovo. „Projektna dokumentacija za izgradnju Prijamnog centra na ulazu u Park prirode Lonjsko polje u Osekovu je kompletno napravljena. U suradnji sa županijskom Razvojnom agencijom SIMORA dogovorena je prijava ovog projekta za financiranje iz EU fondova, a isključiva mogućnost za dobivanje građevinske dozvole jest da se ova dokumentacija ustupi Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje čime se stječu uvjeti za aplikaciju projekta na Natječaj"- obrazložio je gradonačelnik Josip Mišković. O projektu je na sjednici govorio i ravnatelj JUPP Lonjsko polje Ivor Stanivuković istaknuvši velik značaj njegove realizacije budući je za razvoj turizma i iskorištavanje potencijala Lonjskog polja nužno osigurati infrastrukturne objekte.

30sj 3
Na 30. sjednici usvojena je i Odluka o pokretanju postupka izrade tehničke i investicijske dokumentacije za projekt 'Dogradnja Dječjeg vrtića u Popovači'. Kako je izvijestio gradonačelnik, riječ je o Odluci koja je potrebna kako bi se kompletirala dokumentacija za prijavu projekta za financiranje iz mjere 7.4. čija se objava očekuje ovih dana.

30sj 1

30sj 4

30sj 5