21 gv mGradsko vijeće održalo je posljednju sjednicu prije ljetne stanke.


Sjednica je započela aktualnim satom na kojem se, među ostalim temama, raspravljalo o planiranim aktivnostima Komunalnog poduzeća, o obogaćivanju sadržaja na Trgu II. nedavnim otvaranjem ugostiteljskog objekta na tom prostoru, o organizaciji Voloderske jeseni, stavljanju u funkciju objekta Bolnice u Ravniku, izgradnji vodovoda u Moslavačkoj Slatini te izgradnji škole u Popovači kao kapitalnog projekta. Gradonačelnik Josip Mišković izvjestio je Vijeće kako nije zadovoljan dinamikom radova za što je, kako je naglasio, odgovoran izvođač koji se unatoč produženju rokova ne drži ugovorenog tempa. Opremanje škole stajat će 6,5 mln kn,a na traženje Županije, Grad Popovača prihvatio je sudjelovanje u opremanju škole i sportske dvorane sa 20% odnosno 1,6 mln kn.21 gv 1

21 gv 4
Vijećnici Grada Popovače usvojili su izvješće Moslavine d.o.o. koje je prezentirala Josipa Lisak Klepica istaknuvši kako je poduzeće, bez povećanja broja zaposlenih, u 2014. uspješno zadržala pozitivno poslovanje ostvarivši dobit od 23.100 kn. "Društvo i nadalje ustraje na daljnjoj racionalizaciji i unutarnjoj reorganizaciji tvrtke kako bi povećala učinkovitost i optimizirala troškove s ciljem pružanja još kvalitetnije vodne usluge"- stoji među ostalim u izvješću Moslavine d.o.o.

21 gv 6

Gradski vijećnici nisu dali zeleno svjetlo izvješću Gradskog društva Crvenog križa Kutina koje je zbog bolesti predsjednika Krunoslava Filipovića predstavila tajnica Katica Zeman. U tome su vijećnici imali jednoglasan stav. Grad Popovača godišnje izdvaja 76.000 kn za Crveni križ, a vijećnici smatraju da su ta izdvajanja namijenjena prvenstveno hladnom pogonu, a ne aktivnostima društva za koje smatraju da su nedostatne na prostoru Grada Popovače. Kako je zaključeno, komunikacija između Grada i Crvenog križa je loša. Katica Zeman rekla je kako Crveni križ radi sukladno zakonu koji vrijedi i za druge lokalne jedinice dajući za primjer Kutinu. Vijećnici smatraju da se ne pomaže dovoljno socijalnim slučajevima s područja Popovače, već da to u najvećoj mjeri radi Gradsko socijalno vijeće ili građani na vlastitu inicijativu, kroz Caritas ili druge ustanove, a smatraju da bi to trebao raditi Crveni križ, te ističu da ne vide mjerljive rezultate financiranja. Ni Gradonačelnik Josip Mišković nije zadovljan suradnjom: „Unazad nekoliko godina suradnja s Gradskim društvom Crvenog križa nije dobra. Oni se ne žele uključiti u aktivnosti za koje je društvo zaduženo. Smatramo kako bi trebali surađivati s jedinicama lokalne samouprave koja ih financira kroz sve aktivnosti od socijale do elementarnih nepogoda. Bilo kakva želja za kontaktom i pozivom na suradnju nije urodila plodom, a njihov je argument da oni rade po zakonima Hrvatskog crvenog križa i da jedinice lokalne samouprave ne mogu utjecati na njih. Mi se s time ne slažemo"- izjavio je gradonačelnik.21 gv 2

21 gv 5

Aktivna rasprava na jučerašnjoj sjednici povela se i oko prijedloga Razvojne strategije Grada Popovače od 2015. – 2020. koji je prezentirala Renata Šeperić Petak. Vijećnici su jednoglasno usvojili prijedlog Strategije koja će, među ostalim, biti temeljni dokument za apliciranje na projekte EU, a neki od prioritetnijih bit će proširenje Dječjeg vrtića u Voloderu i Popovači te uređenje Prijamnog centra na ulazu u Park prirode Lonjsko polje.
Gradonačelnik je na 21. sjednici podnio i izvješće o polugodišnjem radu, u kojem, među ostalim aktivnostima, ističe koordinaciju izgradnje pješačke staze i oborinske kanalizacije u Zagrebačkoj ulici u Voloderu te sanitarno- fekalne kanalizacije u Ulici sv. Barbare u Voloderu sa pješačkom stazom, izgradnje pješačkih staza u Osekovu i Gornjoj Jelenskoj, izgradnje spojne prometnice Kolodvorska- Sisačka ulica sa javnom rasvjetom, uređenje dječjeg igrališta u Strušcu. Niz aktivnosti u proteklom periodu usmjereno je i na uređenje društvenih objekata u vlasništvu Grada- izvršena je sanacija žljebova na Domu kulture, sanacija i opremanje namještajem Pučkog doma u Gornjoj Gračenici te uređenje poslovnih prostora u zgradi POS-a gdje je dogovoreno preseljenje Ispostave Županijskog Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo, a u cilju osiguravanja adekvatnih uvjeta za rad ovog ureda na jednoj lokaciji. U cilju osiguranja sigurnosnih standarda izvršena je i rekonstrukcija plinske mreže u Ciglenici.