svecana sjednica-mGradsko vijeće Grada Popovače održalo je svečanu sjednicu u povodu obilježavanja Dana grada, a kojoj su nazočili brojni uglednici iz gospodarskog, političkog, kulturnog i vjerskog života s područja cijele Sisačko moslavačke županije i šire. Ovom prigodom Popovaču je posjetilo i izaslanstvo prijateljske Općine Vitez na čelu s načelnikom Advanom Akeljićem, kao i predstavnici Općine Prozor- Rama.


Uoči svečane sjednice su, uz molitvu koju je predvodio vlč. Mato Draganović, župnik župe sv. Alojzija Gonzage, zapaljene svijeće u spomen hrvatskim braniteljima poginulima u Domovinskom ratu kod spomen obilježja ispred Doma kulture.

svecana sjednica-1

svecana sjednica-2

svecana sjednica-3

svecana sjednica-4

svecana sjednica-5

svecana sjednica-6
Uz riječi dobrodošlice, sjednicu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Marija Starčević naglasivši zadovoljstvo učinjenim kroz proteklih godinu dana. „U okviru dosadašnjih 12 radnih sjednica gradsko vijeće usvojilo je niz za razvoj naše sredine važnih odluka. Unatoč međusobnim različitostima kada je riječ o političkim predznacima koje ponekad neizbježno dovode i do oštrih polemika, u aktivnostima Vijeća ipak u konačnici prevladava sve jača politička zrelost te zajednički cilj sviju nas, a to je opći interes odnosno boljitak zajednice u kojoj živimo. Ponosno možemo gledati realizaciju projekta izgradnje naše športske dvorane odnosno nove osnovne škole, jednu od trenutno najvećih investicija ne samo na području Grada Popovače, već i SMŽ. Posebno valja istaknuti i bogatstvo društvenog života na području Grada Popovače koji iz dana u dan, zahvaljujući nesebičnom angažmanu naših sugrađana, biva sve bogatiji. Zaštitnik popovačke župe i Grada Popovače, sv. Alojzije Gonzaga, zaštitnik je mladeži kojeg je među ostalim vrlinama krasila i snažna ljubav prema siromašnima. Njegov uporan i ustrajan rad te borba za osvajanje moralnih vrhunaca, služi nam kao misao vodilja i u našim aktivnostima u okviru kojih potrebe mladih i socijalno najosjetljivijih građana stavljamo na posebno mjesto"- napomenula je među ostalim Starčević.

svecana sjednica-9

svecana sjednica-13
Uz filmski zapis pod nazivom 'Korak, dva u Popovaču autora Josipa Gobca, okupljene na sjednici podsjetilo se na najznačajnija obilježja ovog mladog grada, kako ona u kulturnom i zemljopisnom, tako i u gospodarskom smislu.
Gradonačelnik Josip Mišković je pozdravljajući nazočne izrazio zadovoljstvo kvalitetnim razvojen Popovače unatoč teškim financijskim uvjetima. Kao prioritet gradonačelnik je istaknuo gospodarsku djelatnost u koje je uključeno 200-tinjak subjekata koji čine gospodarsku sliku Grada. "Prioritet nam je i u proteklom razdoblju bio pomoći gospodarstvu koje se pokazalo žilavim i ostalo na nogama. Učnili smo sve što je bilo u okvirima naših mogućnosti. Usprkos značajnom smanjenju Proračuna tijekom posljednje dvije godine, nastojali smo da i legalizacija, i izgradnja infrastructure, i pokretanje novih proizvodnih procesa bude podržano od strane lokalne samouprave. Naši nameti u području gospodarstva su doista minimalni I uveli smo niz poticajnih mjera za nove investitore, jer funkcija lokalne samouprave upravo i jest stvaranje uvjeta za razvoj"- naglasio je gradonačelnik te podsjetio kako je Grad otvoren za suradnju sa EU fondovima i nada se ostvarenju projekata tom linijom kako putem županijske Razvojne agencije SIMORA-e, tako i kroz LAG čiji je Popovača član. „Grad je razvio kvalitetnu suradnju kako s državnim institucijama i Županijom od koje uživamo snažnu podršku, tako i s ostalim jedinicama lokalne samouprave u okruženju i šire"- istaknuo je Mišković.svecana sjednica-12
U ime nazočnih predstavnika gradova i općina čestitku Gradu Popovači uputio je kutinski gradonačelnik Andrija Rudić. "Grad Popovača uspio je u posljednjih deset godina učiniti mnogo zahvaljući ljudskoj mudrosti i osluškivanju građana.

U ime predstavnika općinske uprave te udruga, poduzeća i ustanova s područja Općine Vitez s kojom je Grad Popovača nedavno potpisao Povelju o prijateljstvu i suradnji, Dan Grada čestitao je i načelnik Viteza Advan Akeljić.
"Općina Vitez dugo je birala prijateljsku jedinicu lokalne samouprave, i mogu naglasiti da smo odlično izabrali.Posebno smo dirnuti dobivši nedavni iskaz interesa za osiguravanje pomoći u nesrećama koje su pogodile područje Bosne I Hercegovine, no nas je nasreću ta nepogoda zaobišla".svecana sjednica-15

Dan grada bila je prilika rezimirati rad tijekom protekle godine, osvrnuti se na započete i završene projekt, a mnoge od njih Grad popovača ostvario je u suradnji sa Županijom. Ta se suradnja nastavlja, rekao je zamjenik županice Zdenko Vahovec:
"Županija radi, funkcionira, izgradnja škole ide svojom dinamikom i bit će puštena u rad na početku školske godine 2015./ 2016. Suradnja koju imamo sa Popovačom je na zavidnoj razini, a zajednički ćemo doprinjeti tome da u ovom gradu bude još ljepše živjeti"- istaknuo je dožupan kojemu je, kao predstavniku osnivača ove ustanove, predsjednik Likovnog društva Moslavački krug Josip Đoni Kovač uručio vrijednu donaciju 60-ak slika nastalih na ovogodišnjoj koloniji 'Zorka Sever', a koje je društvo namijenilo opremanju nove osnovne škole koja će, kako je predloženo, također nositi naziv ove multimedijalne umjetnice i prosvjetne djelatnice.svecana sjednica-14

svecana sjednica-v
Na sjednici je Grad, kroz dodjelu javnih priznanja i nagrada, tradicionalno iskazao zahvalnost građanima, udrugama, ustanovama i gospodarskim subjektima koji su se u proteklom razdoblju istaknuli svojim osobitim uspjesima i iznimnim postignućima posebno značajnima za ovo područje.
Za izniman doprinos razvoju vatrogasne djelatnosti na području Grada Popovače te njegovanje duge i bogate tradicije vatrogasnog natjecateljstva bilježeći odlične rezultate, ovogodišnje javno priznanje dodijeljeno je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donja Gračenica. Priznanje Grada uručeno je i KUD-u Jelenčanka iz Gornje Jelenske, i to za iznimna postignuća u radu na očuvanju i promociji kulturne baštine popovačkog područja te zapažene uspjehe na različitim gostovanjima i smotrama diljem zemlje i inozemstva.
Treće ovogodišnje javno priznanje Grada dodijeljeno je Udruzi dijabetičara, i to za izniman doprinos unapređenju kvalitete liječenja i života dijabetičara, njihovih obitelji i svih ostalih kroz organizaciju niza edukativnih i susreta preventivnog karaktera.
Godišnju nagradu za iznimna postignuća u području znanosti, obrazovanja, kulture i sporta kroz zapažene uspjehe na županijskim i državnim natjecanima te uspješan rad na stvaranju povoljnijih uvjeta i kontinuirano oplemenjivanje novih generacija i prostora, Grad je dodijelio Osnovnoj školi Popovača koja je ovih dana svečano obilježila 120. obljetnicu školstva u Popovači. Godišnja nagrada Grada Popovače dodijeljena je i Branku Pastuli, i to za za iznimna postignuća u području kulturne djelatnosti i očuvanju kulturne baštine kroz odgoj i usavršavanje generacija kvalitetnih mladih glazbenika.
Na ovogodišnjoj svečanoj sjednici Vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada, nagrada za životno djelo uručena je Alojzu Bočkaju, i to za dugogodišnji rad kojim je trajno ostvario izuzetna postignuća na područjima vatrogastva, politike i kulturne djelatnosti iznimno pridonoseći ugledu i promidžbi Grada Popovače u Hrvatskoj i inozemstvu. Gospodin Bočkaj istaknuti je dugogodišnji član DVD-a Popovače odlikovan najvišim vatrogasnim odlikovanjima i priznanjima, aktivni član Puhačke glazbe, Udruge vinogradara i voćara 'Škrlet', jedan od osnivača dramske sekcije pri Udruzi žena, aktivni sudionik lokalne političke scene te zastupnik u Županijskoj skupštini SMŽ.

Program ovogodišnje svečane sjednice uveličan je nastupom Pjevačkog zbora Grada Popovače pod ravnanjem prof. Dražena Mlakara i KUD-a Jelenčanka, kao i tradicionalnim gostovanjem izložbe Radne terapije Neuropsihijatrijske bolnice dr. Ivan Barbot.svecana sjednica-16

svecana sjednica-8

svecana sjednica-7

svecana sjednica-11