Početna
Skupština 'Udruge stočara i ratara Seosko- gospodarstvo' Popovača
Četvrtak, 01 Veljača 2018 12:57

Na ovogodišnjoj Skupštini Udruge stočara i ratara 'Seosko gospodarstvo Popovača' istaknuto je kako udruga kroz proteklih 18 godina aktivnog djelovanja provela niz uspješnih aktivnosti i inicijativa.

Predsjednik Udruge Petar Cvetko podsjetio je kako je udruga više godina bila organizator Županijske izložbe stoke te domaćin Županijskog natjecanja orača. „Kontinuirano smo organizirali različita edukativna putovanja, posjetivši tako susjednu Sloveniju, zatim poljoprivredni sajam u Austriji, tvornicu stočne hrane u Njemačkoj i td. Članovi Udruge svoje su proizvode predstavljali na brojnim manifestacijama u Gradu Popovači i šire, a kao i svih proteklih godina, udruga je i tijekom zimskih mjeseci 2017. godine organizirala edukacije, a jedna od njih bila je vezana uz temu označavanja životinja na svojim OPG-ima“- naglasio je Cvetko. Među ostalim aktivnostima planiranima za 2018. godinu, Udruga stočara i ratara planira putovanje u slovensku Gornju Radgonu na tamošnju Izložbu stoke.

U okviru diskusije članovi udruge izrazili su problem stoke u polju tijekom zimskog perioda, potom neočišćene kanale kao i teškoće u provedbi obveze čišćenja poljoprivrednih strojeva kod izlaska na glavnu prometnicu budući nisu asfaltirani počeci svih poljskih puteva koji se vežu na glavne ceste.

Čestitajući im na uspješnom radu, članove udruge su među ostalim gostima pozdravili predstavnik tvrtke SANO Ivica Badanjak, voditelj popovačke Veterinarske ambulante Stipan Kovač te gradonačelnik Josip Mišković. Kako je tom prilikom istaknuto, Grad Popovača kao plodno područje sa brojniom blagodatima i živopisnim krajolikom treba se snažnije boriti za još jače iskorištavanje tih resursa budući je prilično mali broj gospodarstava koristio sufinanciranje svoje poljoprivredne djelatnosti iz stranih fondova.   Zaključeno je da je situacija složena u odnosu na prošlu godinu na području gardaa biluježi se 20 do 25 malih gospodarstava sa govedima manje, a kada je riječ o mliječnom sektoru, preostalo je desetak gospodarstava koja isporučuju mlijeko. Svinjogojstvo je također bitno stagniralo i taj je vid proizvodnje značajno devastiran. „No situacija nikako nije bezizlazna jer poljoprivreda je iznimno biodinamična disciplina te se kao takva, uz čvrstu volju i ekonomske resurse, uz resurse koje mi ovdje imamo, može obnoviti i razviti“- zaključeno je na skupštini.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.