Početna

Najave

U Popovači postavljen uređaj za praćenje koncentracije peludi alergogenih biljaka
Ponedjeljak, 20 Studeni 2017 14:44

uzorkivac mNa krovu objekta Zavoda za forenzičku psihijatriju Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot u Popovači postavljen je uređaj za praćenje koncentracije peludi alergogenih biljaka na području Grada Popovače.


Prvi uzorkivači peludi su na području Sisačko- moslavačke županije postavljeni 2006. godine. "Krenuli smo u Sisku, a potom u Kutini. Budući se peludni kalendari razlikuju od mjesta do mjesta, trebali bi u svakom gradu imati postavljen uređaj. Svjesni smo da je broj osoba alergičnih na korov alergogenih biljaka stalno u porastu, posebno kada govorimo o ambroziji. Ovi uzorkivači govore nam sa kojim se vrstama korova i kojim koncentracijama peludi na kojem području susrećemo, kako oni variraju od mjesta do mjesta. Našim mjerenjem možemo učiniti puno na dobrobit zdravlja naših građana. Naime, od naše mjerne postaje koja se očitava podaci idu u centar za meteorologiju i kroz peludnu prognozu upozoravaju sedam dana prije nego što će pacijent razvijati neke alergijske tegobe"- naglasio je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije Inoslav Brkić.
"Ovo je jedna dodatna vrijednost povećanju zdravstvenog standarda na području Sisačko- moslavačke županije, posebno Grada Popovače. Djelokrug uređaja kreće se u promjeru od oko 10 – 30 km ovisno o smjerovima vjetra i drugim meteorološkim uvjetima. Nažalost, svjedoci smo da raste broj alergičnih građana te da se alergijske tegobe javljaju kod sve mlađe populacije. Iz tog razloga smo odlučili u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, NPB Dr. Ivan Barbot i Gradom Popovača učiniti jedan iskorak u poboljšanju zdravstvenih uvjeta za naše sugrađane"- naglasio je zamjenik sisačko- moslavačkog župana Roman Rosavec te zahvalio Gradu na osiguranim sredstvima za nabavu uređaja.
Ravnateljica Neuropsihijatrijske bolnice Dr. Ivan Barbot Marina Kovač izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je Bolnica imala mogućnost uključiti se u realizaciju ove inicijative od velikog značaja za širu lokalnu zajednicu. „Našoj ustanovi doista je zadovoljstvo kada možemo dati svoj doprinos da se unaprijedi kvaliteta zdravlja i same brige o zdravlju na ovom području. Stoga smo, čim smo saznali da postoji potreba za prostorom na koji bi se postavio ovaj uređaj, vrlo rado ponudili naše mogućnosti i time nastavili uspješnu suradnju sa lokalnom zajednicom koja se, među ostalim, očituje i kroz naš Sporazum o pružanju usluga uzimanja uzorka krvi i analizu istih"- istaknula je dr. Kovač dodajući da je od srpnja ove godine, otkako je na snazi taj Sporazum, kroz laboratorij Bolnice prošlo 211 osoba te je napravljeno preko 1600 različitih mjerenja, a za što je Grad Popovača izdvojio više od  30.000 kuna.
Puštanjem u rad ovog uređaja uspješno je zaključena još jedna zajednička inicijativa Grada i Sisačko- moslavačke županije, naglasio je i gradonačelnik Josip Mišković te zahvalio svima koji su se uključili u provedbu projekta. „Samo zajedničkom suradnjom možemo učiniti iskorake u poboljšanju životnih uvjeta na ovom području, što, dakako, potvrđuje i ova inicijativa. Uvjeren sam da će ovaj uređaj i preventivno djelovanje koje on omogućuje, biti od iznimnog značaja za velik broj naših sugrađana"- rekao je gradonačelnik te posebnu zahvalu uputio popovačkoj Bolnici koja uvijek podržava sve akcije vezane za razvoj ovog područja, ne samo u kontekstu zdravstvene zaštite, već i šire.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.