Početna
Sastalo se Vijeće za prevenciju
Srijeda, 04 Listopad 2017 11:12

prevencija mNovi saziv Vijeća za prevenciju održao je svoju prvu radnu sjednicu na kojoj je stanje sigurnsti ocijenjeno zadovoljavajućim.

Predstavnik Policijske postaje Kutina Mladen Čorak izvijestio je kako je tijekom prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je 48 kaznenih djela što u odnosu na isti period protekle godine predstavlja smanjenje od 23 posto. „Policija bilježi porast razriješenosti počinjenih kaznenih djela. Nastavno na jednu veliku provedenu akciju evidentiran je značajan porast kaznenih djela koja se odnose na proizvodnju i daljnju prodaju opojnih droga. Kada je riječ o prekršajima, i dalje se najveći broj njih odnosi na remećenje javnog reda i mira i optrilike su na prošlogodišnjoj razini"- naglasio je Čorak te pohvalio organizacijski odbor Voloderske jeseni te njihov ozbiljan pristup kod angažmana profesionalnih zaštitara.
„U prvih osam mjeseci 2017. dogodilo se 47 prometnih nesreća među kojima su dvije imale smrtne posljedice. Najviše nesreća odnosilo se na slijetanja i bočne sudare, dok su najčešći uzroci istih bili nepropisna vožnja unazad i brzina neprilagođena uvjetima na cesti"- izvijestio je ispred kutinske Prometne policije Žarko Stojisavljević.
Predstavnik NPB 'Dr. Ivan Barbot' Franjo Martinović na sjednici je naglasio kako u ovoj ustanovi ne bilježe nikakve ekscese prilikom izlazaka pacijenata i njihovih odlazaka na vikende. „Pored 550 pacijenata smještenih na liječenju u Bolnici, tijekom proteklog razdoblja u ambulantama je izvršeno oko 4000 pregleda, a kada je riječ o sigurnosnom aspektu, probno je u rad pušten video nadzor ulaza i izlaza iz kruga Bolnice"- rekao je Martinović.
U evidenciji Centra za socijalnu skrb Kutina, od ukupno 21 delikta maloljetnih osoba, njih šest je s područja Grada Popovače, izvijestila je djelatnica Centra Lidija Belančić te dodala kako je broj počinjenih prekršaja na razini prošle godine. „Kada je riječ o nasilju među maloljetnicima, većinom je riječ o jednokratnim incidentima odnosno lakšim tjelesnim ozljedama prijavljenima od strane osnovne škole"- napomenula je Belančić.

prevencija 1
Predsjednik gradske Zajednice športskih udruga Željko Kasik u okviru izvješća iz svog djelokruga rada naglasio je da Zajednica sada okuplja 20 udruga i nisu evidentirani incidenti na sportskim terenima, a sve je, prema riječima predstavnice Turističke zajednice Ivane Marušić, proteklo u najboljem redu i kada je riječ o manifestacijama koje su u proteklom razdoblju organizirane na području Grada.
Predstavnica OŠ Popovača Martina Šterijovski istaknula je na sjednici kako škola iznimnu pažnju pridaje provedbi preventivnih programa usmjerenih na zaštitu zdravlja učenika, prevenciju ovisnosti i prevenciju nasilja. „Među aktivnostima koje se odnose na rad s učenicima provodi se, pored ostalih, program prevencije ovisnosti pod nazivom 'Imam stav ', potom trening socijalnih vještina 'Navijam za sport', program pod nazivom 'Lara' usmjeren na prepoznavanje i iskazivanje emocija, potom 'Kiko i ruka' u cilju prevencije seksualnog nasilja nad djecom, kao i aktivnosti 'Igrom do zajedništva', 'Za sigurno i poticajno okruženje u školama', 'Zdrav za 5', 'Plesna skupina', Sigurnost djece na internetu itd. Brojne aktivnosti provode se i sa roditeljima kroz individualna i grupna savjetovanja i radionice'- istaknula je socijalna pedagoginja Šterijovski.
Direktor Moslavačkog lista Ivan Gračaković na sjednici je aktualizirao temu prijevara na kućnom pragu sugrađana treće životne dobi, a voditelj popovačkih Komunalnih servisa Marijan Belančić osvrnuo se na problem zbrinjavanja otpada u naseljima Popovača i Voloder koji bi trebao biti riješen izgradnjom reciklažnog dvorišta iduće godine.
Pored informacija o planiranim aktivnostima u segmentu komunalne djelatnosti koje utječu na unapređenje sigurnosti na ovom području, gradonačelnik je članove Vijeća izvijestio i o kontinuiranom porastu broja socijalnih zahtjeva.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.