Početna
Podignuta zlatna zdravica Voloderskoj jeseni
Ponedjeljak, 11 Rujan 2017 08:17

zdravica voloderskoj jeseni 10 mVoloder je u subotu na primjeran način u Hrvatskom pučkom domu obilježio 50. obljetnicu poznate turističke priredbe Voloderska jesen.

Lijep broj sudionika nakon poznate pjesme (himne) Voloderskoj jeseni KUD-a Moslavec u ime Turističke zajednice Grada Popovače pozdravila je Ivana Marušić. Voloderska jesen, a prva je održana 1. listopada 1967. godine, prva je u Hrvatskoj javno organizirana manifestacija uz slavljenje običaja berbe grožđa.. Pokretač je bilo Turističko društvo Garić iz Kutine. Na to je podsjetio njegov tadašnji tajnik Vladimir Ilijaš u prigodi predstavljanja ilustrirane publikacije Zlatna zdravica Voloderskoj jeseni. Autora Dragutina Pasarića i zapise dugogodišnjeg voditelja, scenaristu i redatelja priredbe predstavila je mlada povjesničarka Matea Jalžečić. Dala je značaj na bliskoj poveznici sadržaja sa širom publikom. To je zadaća javnog povjesničara, a u koje Pasarić zasigurno spada, naglasila je. Sam autor podsjetio je da je program pučke tradicije, ali i gospodarskih tema s obveznim ceremonijalom pečenjem vola na ražnju na VJ. Priredba je znala okupiti i 12.000 posjetitelja. Sjetio se sedamdesetih godina prošlog stoljeća, boravka sovjetskih astronauta Alekseja Leonova i Vitalija Sevastyanova. Namjera im je bila s američkim kolegama za rujanskih dana Voloder učiniti selom - domaćinom zajedničkih prijateljskih susreta. Nažalost poslije Hrvatskog proljeća ta ideja, a koju je osmislio poznati hrvatski stručnjak za astronautiku Josip Kotnik - nije obnovljena. U Voloderu je u subotu stvaralo i 40 slikara Likovne kolonije Voloderski bregi koja bilježi 25. obljetnicu. Izložbom su se pridružili promociji spomenutog zapisa o Voloderskoj jeseni. Pozdrav i zahvalu za afirmaciju priredbe sudionicima je uputio Josip Mišković, gradonačenik Grada Popovače, čija je Turistička zajednica s mjestom Voloder nositelj njezina programa. U ime mjesta učinio je to predsjednik Organizacijskog odbora priredbe i MO Zvonimir Konders.. Posebno je okupljane na svečanosti pozdravio Roman Rosavec, zamjenik sisačko moslavačkog župana. Priznanja za doprinos promicanja priredbe primilo je 18 pojedinaca i 5 udruga.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.