Početna
Poznata imena jahača 21. konjaničkog maratona
Srijeda, 02 Kolovoz 2017 12:45

maraton mSpomen na Oluju sa središnjim dočekom konjanika u Jasenovcu

Poznata su i javnosti priopćena imena sedam jahača, članova Udruge uzgajivača arapskih konja iz Volodera, organizatora konjaničkog maratona pod sloganom Tradicija prošlosti – potreba budućnosti. Pod pokroviteljstvom Grada Popovače četverodnevnom misijom u svom 21. izdanju vremenski i prostorno dostojanstveno je obilježje Dana pobjede, domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Isto započinje u subotu 5. kolovoza. Na obiteljskom imanju Petters u voloderskom Donjem Krivaju u svitanje spomenutog državnog blagdana prema istočnom dijelu Sisačko – moslavačke županije zajahat će: Željko Petters, vođa konjanika, Domagoj Petters, Tia Tutić, Matilda Glibo, Ivo Gedić, Dino Presker i Dubravko Presker.
Odvažni konjanici u subotu će u 7.30 sati biti ispraćeni ispred zgrade Policijske postaje u Kutini: govorima, blagoslovom i nastupom KUD-a Moslavec iz Volodera, Nastavit će put prema slavonsko-posavskom dijelu županije. Podnevni doček je u poznatom parku općinskog središta Lipovljani. Razumljivo tu neće izostati uz hrvatsku i nošnje tamošnjih nacionalnih manjina i najava skorašnjih Lipovljanskih susreta. Večernji doček oko 19 sati tog državnog blagdana je u Staroj Subockoj, nadomak grada Novske na tradicionalnom imanju Petters. Posebno dostojanstvo činit će postrojavanje konjanika pod ratnim i zastavama braniteljskih udruga grada Novske. Središnje mjesto odavanja počasti žrtvama Domovinskog rata u nedjelju 6. kolovoza u 19 sati je Jasenovac. Naime, dionice ovog neprekinutog maratona koji je ušao u treće desetljeće posvećene su 3. „kutinskoj" bojni 125. domobranske pukovnije Novska, a koja je upravo u akcijama Bljesak i Oluja 1995. godine oslobađala jasenovačko područje. Među rado viđenim mještanima na dočecima posebno su najdraži najmlađi kojima konjanicima pomažu da i oni osjete kako je „u sedlu", a roditelji te trenutke rado bilježe kamerom.
Detalji programa i dočeka utvrđeni su i koncem minulog tjedna dogovoreni s čelnicima svih spomenutih gradova i općina. Daljnja dva dana udaljeni od javnosti u potpunom suglasju čovjeka i prirode u avanturističkom stilu konjanici će živjeti uz rijeku Savu i prostranom Lonjskom polju, a kroz koje će se 8. kolovoza i vratiti u svoje ishodište Voloder.

Tekst: D. Pasarić

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.