Početna

Najave

21. konjanički maraton arapskih konja Istočnim dijelom Sisačko - moslavačke županije 5. – 8. kolovoza 2017.
Srijeda, 19 Srpanj 2017 08:09

20 maraton0508 vU 21. godini neprekinutog trajanja Konjanički maraton arapskih konja iz Volodera pod pokroviteljstvom Grada Popovače, uobičajeno dionice posvećene žrtvama Domovinskog rata započet će 5. kolovoza na Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

U četiri dana 7 konjanika Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine sa sjedištem u Voloderu, pod sloganom Tradicija prošlosti – potreba budućnosti, jahat će istočnim dijelom Sisačko-moslavačke županije. U oko 250 kilometara proći će područjima gradova: Popovače, Kutine i Novske, te općina Lipovljani i Jasenovac.
Središnje mjesto ovogodišnje misije bit će u nedjelju 6. kolovoza, s razlogom, upravo Općina Jasenovac. Na njezinom području 1995. godine su oslobodilačke vojno-redarstvene akcije svibanjski Bljesak i kolovoska Oluja. Sudionici tih operacija bili su i pripadnici 3. „kutinske" bojne 125. domobranske pukovnije Novska.
Konjanici će tradicionalno konje osedlati na obiteljskom imanju Petters u Donjem Krivaju kraj Volodera, a prvo službeno mjesto dočeka u subotu 5. kolovoza u 7, 30 sati bit će Grad Kutina, gdje će ispred zgrade Policijske postaje biti obavljen i svečani čin ispraćaja.
Oko podneva u subotu 5. kolovoza konjanici se očekuju u središnjem parku u Lipovljanima, a navečer u Staroj Subockoj (nadomak grada Novske), gdje će i prenoćiti.
U nedjeljno predvečerje 6. kolovoza „maratonci" će svečano ujahati u Jasenovac. U prigodi dočeka bit će riječi i o oslobađanju tog kraja u obje oslobodilačke akcije 1995. godine. Konjanici će nakon susreta s mještanima u Jasenovcu i prenoćiti.
Ponedjeljak 7. kolovoza provest će u svom avanturističkom stilu s noćenjem uz rijeku Savu. U utorak 8. kolovoza jahanjem prostranim Lonjskim poljem vratit će se u svoje sjedište u voloderski Donji Krivaj
Od 1997. godine do danas maraton, inače medijski vrlo zapažen, u gotovo 11.500 kilometara, osim područjima Hrvatske od Baranje do Dubrovnika, i od Vukovara do Umaga prošao je dijelovima Austrije, Mađarske te Bosne i Hercegovine. Ostvareno je to osobito zahvaljujući sponzorstvu i logističkoj potpori Sisačko-moslavačke županije, gradova Kutine i Popovače, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije i Grada Kutine. U kreiranju kulturnog sadržaja vrijedan prinos dali su Ogranak Matice hrvatske u Kutini i KUD Moslavec iz Volodera.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.