Početna
Na području Općine 33 gnijezda roda sa 54 mladunca
Srijeda, 06 Srpanj 2011 14:32

prebrojavanje_roda-mČetvrtu godinu zaredom članovi udruge Moslavina INFO sudjeluju u prebrojavanju populacije mladih roda i kartiranja rodinih gnijezda na području RH koje vodi Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode.

Ove godine članovi su obišli Popovaču, Potok, Osekovo, Stružec, Donju Jelensku, Veliku Ludinu i Mustafinu Kladu te evidentirali sva poznata i novosagrađena gnijezda. Prema posljednjim podacima Općinu Popovača krase 33 gnijezda sa 54 mladunca, Općinu Velika Ludina 9 gnijezda sa 24 mladunca, a na području Zagrebačke županije evidentirano je 20 gnijezda sa 51 mladuncem. Osekovo i dalje prednjači po broju rodinih gnijezda. Iako se od prošle godine urušilo 5 gnijezda i 3 nisu naseljena, još uvijek ih je ostalo 28 što nije mali broj za jedno naselje. prebrojavanje_roda1

Prošle je godine uz volontersku pomoć više od 50 promatrača iz cijele kontinentalne Hrvatske sakupljen cijeli niz statističkih podataka vezanih za rode, koji su pokazali da je brojnost roda u odnosu na prethodna promatranja ostala stabilna, osim na krajnjem istoku. Na tom području do najvećeg izražaja došao je višetjedni period vrlo hladnog i kišnog proljeća zbog čega je propalo oko 90 posto legla. Ovogodišnje promatranje dat će uvid kakav je utjecaj na populaciju roda imao taj događaj nakon seobe dugačke desetinama tisuća kilometara koji također uzima svoj danak. Dosadašnje akcije nisu obuhvatile sva gnijezda u Hrvatskoj, a smatra se da ih ima oko 1400. prebrojavanje_roda2

„Sva gnijezda su pažljivo obilježena na elektroničkoj karti i napravljena je precizna evidencija koja će biti predana Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode, ali i prikazani javnosti na uvid. Brojnost roda je jedan od indikatora stanja u kojem se nalazi priroda i okoliš. Naime, jedan par roda hrani sebe i svoje mlade nekoliko kilometara oko svoga gnijezda raznim kukcima, vodozemcima, gmazovima, pa čak i malim sisavcima. Ukoliko u vašoj okolici opada brojnost roda zapitajte se zašto je to tako"- poručuju iz Udruge Moslavina INFO.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.