VI-zupanijska-izlozba-stoke-mPod pokroviteljstvom Sisačko- moslavačke županije, Općine Popovača te Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, u Popovači je jučer održana VI. Županijska izložba stoke Sisačko- moslavačke županije.

Izložbu je otvorenom proglasila sisačko- moslavačka županica Marina Lovrić Merzel, istaknuvši kako je Županija do sada iz proračuna izdvojila bespovratno za različite poticaje preko 20 milijuna kuna. "Od toga je za stočarstvo izdvojeno 5 milijuna kuna. Svaki planirani poticaj isplatili smo u predviđenom roku i to je zasigurno od velike važnosti za sve poljoprivrednike"- naglasila je županica.VI-zupanijska-izlozba-stoke9

VI-zupanijska-izlozba-stoke1

VI-zupanijska-izlozba-stoke2
Najveći broj autohtonih pasmina konja pod selekcijskim obuhvatom upravo je na području Sisačko-moslavačke županije, koja se ističe i kao županija s najvećim brojem goveda u sustavu uzgoja krava-tele te među prvima u Republici Hrvatskoj po proizvodnji mlijeka.

VI-zupanijska-izlozba-stoke10

 

VI-zupanijska-izlozba-stoke3

VI-zupanijska-izlozba-stoke4

VI-zupanijska-izlozba-stoke5
Da Sisačko- moslavačka županija odnosno Općina Popovača kao područje s vrlo razvijenim stočarstvom zaslužuju ovu izložbu, potvrdio je i općinski načelnik Josip Mišković. „Ovaj susret je iznimna prilika da uzgajivači stoke s područja Županije prezentiraju rezultate svoga rada. Vjerujem kako će ovaj vid izlaganja prerasti u jednu manifestaciju koja će obuhvatiti i aukcijsku prodaju te ostale sadržaje"- kazao je načelnik Mišković.
Predsjednik Županijske skupštine SMŽ Željko Kardaš ovu je izložbu ocijenio kao izvrsnu marketinšku aktivnost. "Riječ je o promociji vlastitog proizvoda, a bez takve promocije ne može se doći niti do brenda, niti do količine kao ni do kvalitete cijene, a upravo ona mora kod kupca biti prepoznatljiva"- istaknuo je Kardaš.

VI-zupanijska-izlozba-stoke6

VI-zupanijska-izlozba-stoke7

VI-zupanijska-izlozba-stoke8
Zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Franjo Poljak naglasio je da u uzgojno- selekcijskom radu kao osnovnom preduvjetu podizanja kvalitete stoke, već više od 100 godina stočarske izložbe zauzimaju središnje mjesto.
Na ovogodišnjoj izložbi predstavilo se 38 uzgajivača sa ukupno 69 grla stoke. Izloženi su konji pasmina Hrvatski hladnokrvanjak i Hrvatski posavac, te goveda simentalske i Holstein pasmine. Kada je riječ o sitnoj stoci, u prikazu je bila kolekcija nerastova različitih pasmina te crna slavonska krmača.
VI. Županijsku izložbu stoke organizirali su Općina Popovača, Hrvatska poljoprivredna agencija, HGK- Županijska komora Sisak te Središnji savezi udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, uzgajivača konja Hrvatski posavac odnosno udruga uzgajivača simentalskog goveda u okviru kojeg i Udruga stočara i ratara 'Seosko gospodarstvo' Popovača. Otvorenje Izložbe svojim je nastupom uveličao KUD „Jelenčanka" iz Gornje Jelenske uz pratnju svojih tamburaša.

Tablicu nagrađenih na VI. Županijskoj izložbi stoke SMŽ pogledajte ovdje.

VI_izlozba_stoke15

VI-zupanijska-izlozba-stoke11

VI-zupanijska-izlozba-stoke12
Pored Izložbe stoke, na sajmištu je jučer održana i izložba sira, cvijeća, jagoda i ostalih domaćih proizvoda pod nazivom „Blagdan domaćega obilja", a kojeg su tradicionalno organizirali Županijska udruga malih sirara SMŽ 'Prevelac' i Poljoprivredna zadruga Općine Popovača.VI-zupanijska-izlozba-stoke13

VI-zupanijska-izlozba-stoke14