sporazum-prijamni-centar-osekovo-mOpćina Popovača i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje jučer su potpisale Sporazum o suradnji na provedbi projekta izgradnje Prijamnog centra Osekovo na ulazu u Park prirode Lonjsko polje.

 

U nazočnosti brojnih uzvanika i gostiju, sporazum su potpisali ravnatelj JUPP Lonjsko polje Goran Gugić i načelnik Općine Popovača Josip Mišković.
„ Potpisivanje ovog Sporazuma od iznimne je važnosti za PP Lonjsko polje jer to znači korak bliže našem cilju koji je definiran u Prostornom planu- da i na sjevernoj strani PP Lonjsko polje imamo turističku infrasturkturu odnosno strukturu u sustavu posjećivanja. U tom Prijamnom centru bio bi naš djelatnik i sva infrastruktura važna za posjetitelje. Što se tiče sadržaja, Glavni ulaz mora biti jedan objekt koji nudi parkiralište, sanitarni čvor, ured odnosno recepciju gdje posjetitelji mogu dobiti sve potrebne informacije. Ideja je da kroz ovu suradnju budemo spremni za apliciranje na sve dostupne strukturne fondove Europske unije i da se onda može ići u realizaciju. Određeni koraci već su učinjeni i na dobrom smo putu da projekt doista zaživi"- naglasio je ravnatelj JUPP Lonjsko polje Goran Gugić napomenuvši kako se u Parku već susreću s ozbiljnim problemom nepostojanja dozvole za kampere. „U tom smjeru izrađena je još prije nekoliko godina jedna studija izvedivosti koja je pokazala da su Osekovo i Krapje, obzirom na blizinu autoceste i ostalu postojeću infrastrukturu, najidealnija mjesta u parku koja ispunjavanju kriterije za jedan takav kamp"- zaključio je Gugić.sporazum-prijamni-centar-osekovo8

sporazum-prijamni-centar-osekovo1
„Ulaz u Park prirode Lonjsko polje sa strane Osekova za turistički razvoj Općine Popovača znači puno. U prvoj fazi provedbe projekta čiji se završetak predviđa 2015. godine, Općina Popovača kao investitor preuzima obvezu odraditi inicijativne radove- otkupiti zemljište za Prijamni centar odnosno eko kamp, pripremiti projektnu dokumentaciju i dozvole za gradnju te biti nositelj prijave projekta za izgradnju Prijamnog centra Osekovo. Nadam se da ćemo svoje planove realizirati uz financijsku podršku fondova. Budući da je Lonjsko polje dio Osekova odnosno Općine Popovača, želja je da na putokazu za ulazak u Lonjsko polje koji je postavljen na autocesti, piše 3 a ne, kako sada stoji, 30-ak kilometra"- istaknuo je načelnik Mišković dodajući kako je Općina za realizaciju projekta u ovogodišnjem proračunu predvidjela inicijativna sredstva u iznosu 50.000 kuna, a koja se prije svega odnose na rješavanje pravno- imovinskih odnosa, geodetsku podlogu i idejno rješenje. „Na ovom području ima starih kuća spremnih za prodaju. U ovom trenutku već postoji ideja da se jedna stara kuća u Strušcu otkupi i premjesti kao jedan od objekata u Prijamnom centru"- rekao je načelnik.sporazum-prijamni-centar-osekovo9
Veliko zadovoljstvo ovim projektom izrazio je i predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Osekovo Roman Rosavec. „Potpisivanje ovog Sporazuma predstavlja velik korak koji će se značajno manifestirati na samo Osekovo jer se otvara direktna mogućnost angažiranja lokalnog stanovništva kroz osnivanje i razvoj malog i srednjeg poduzetništva. Vjerujem kako će mještani iskoristiti ove potencijale turističkog segmenta i realizacijom projekta krenuti u osiguravanje smještajnih kapaciteta, pružanje cjelodnevnih programa za posjetitelje te snažniju obnovu starih kuća kojih ovdje ima priličan broj. Mještani Osekova ipak najbolje poznaju ovaj dio polja s kojime svakodnevno žive, tako da oni sami mogu dati i najveći doprinos razvoju ovog područja u turističkom smislu"- kazao je Rosavec.

sporazum-prijamni-centar-osekovo3

Prostornim planom Parka prirode Lonjsko polje na lokaciji Osekovo predviđena je gradnja eko-kampa također u Gornjem selu, preko puta budućeg Prijamnog centra. Gradnja eko- kampa zahtijeva posebne propise europske mreže eko-kampova, pa bi sama izrada projektne dokumentacije i izgradnja predstavljala drugu fazu razvoja projekta.

Prema jučer potpisanom Sporazumu, po završetku izgradnje Prijamnog centra Osekovo, Općina će, kao vlasnik, objekt na korištenje predati JUPP Lonjsko polje koja će plaćati režijske troškove i održavati objekte, vanjsku infrastrukturu i okućnicu Prijamnog centra Osekovo.sporazum-prijamni-centar-osekovo6

sporazum-prijamni-centar-osekovo7

sporazum-prijamni-centar-osekovo11

U okviru programa jučerašnjeg susreta projekt izgradnje Prijamnog centra Osekovo predstavila je stručna voditeljica JUPP Lonjsko polje Valerija Hima, a gosti su imali priliku uživati u nastupu KUD-a Stjepan Šajnović, kao i u izložbama kojima su se predstavili Radionica „Narodno tkivo i vezivo", ŠRU Štuka, Lovačko društvo „Kuna", NK „Dinamo" te DVD Osekovo. Bila je ovo prilika i za obilježavanje Dana planeta Zemlje odnosno predstavljanje radova koje su na ovu temu izradili učenici OŠ Popovača. Druženje je nakon službenog dijela nastavljeno uz domjenak kojeg su pripremili osekovački lovci i ribiči te tamošnja Udruga žena.

sporazum-prijamni-centar-osekovo4

sporazum-prijamni-centar-osekovo10

sporazum-prijamni-centar-osekovo12

sporazum-prijamni-centar-osekovo5