konf vj mU prostoru Vinarije Trdenić u Popovači održana je konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program sa svim događanjima ovogodišnje 52. Voloderske jeseni.


„Ovogodišnja 52. 'Voloderska jesen', najveća i najstarija manifestacija posvećena berbenim običajima koja predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji, održat će se od 13. do 15. rujna u Voloderu" – naglasio je to predsjednik Organizacijskog odbora Zvonimir Kondres.
Bogati program ove 52. Voloderske jeseni započinje, kao i svake godine, smotrom Dječjeg folklora u petak, 13. rujna objasnila je predstavnica TZ Grada Popovača Ksenija Tomac Špoljarić istaknuvši kako manifestaciju uz bogat kulturni program, prati i zabavni, odnosno, koncerti estradnih pjevača i bendova.
„Potrudili smo se da ova Voloderska jesen bude dobra kao i prijašnje" – objasnio je gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković koji je ovom prilikom pozvao sve ljude dobre volje u Voloder mišljenja kako će svatko u bogatom programu pronaći nešto za sebe.
Nakon smotre dječjih folklornih skupina Moslavine u petak, za njih će biti upriličene i igre te kreativne radionice. Također, otvorit će se i izložba vina, s naglaskom na autohtonu sortu Škrlet i izložba gastronomskih specijaliteta u Vinskom dvoru popraćena zvucima TS Biseri. Dan će završiti uz koncert Prljavog kazališta.
„Subota je dan predviđen za službeno otvorenje 52. Voloderske jeseni uz nastup KUD-a Moslavec i njihovih gostiju koji će i prikazati tradicionalni berbeni običaj, a izabrat će se i najljepša sneha što je jedan od važnijih događaja za prenošenje kulturne baštine moslavačkog kraja" – napomenuo je sisačko-moslavački župan koji će i na ovogodišnjoj Voloderskoj jeseni okruniti novu Vinsku kraljicu.
Osim toga, otvorit će se gospodarska izložba tradicijskih obrta i zanata, braniteljskih udruga i OPG-a, kao i prodajna likovna izložba 'Voloderski bregi', izložba Radne terapije NPB dr. Ivan Barbot i izložba konjaničkog maratona Udruge uzgajivača arapskih konja. Subotnji program obogatit će i biciklijada 'Vinskim cestama', mimohod udruga s popovačkog područja i stavljanje vola na ražanj. Za kraj programa sve posjetitelje zabavljat će Halid Bešlić.
'In memoriam Franjo Mihalić Jura' Kutina 19. je međunarodna atletska cestovna utrka kojom započinje nedjeljni program. Nakon sv. mise zahvalnice u voloderskoj crkvi sv. Antuna Padovanskog proglasit će se pobjednici utrke, a nakon čega slijedi svečana berbena povorka s konjanicima UAK Moslavina te radnim i svečanim zapregama Konjogojske udruge Moslavina. Održat će se i izbor najljepše beračice popraćen folklornim programom, a sve posjetitelje očekuje i prezentacija moslavačkih vina i gastronomskih specijaliteta uz nagradnu igru o poznavanju Volodera, Popovače i okolice.
KUD Moslavec, kao domaćin, zadužen je za zatvaranje ove 52. Voloderske jeseni uz program mladih iz voloderske župe, nakon čega slijedi koncert Krunoslava Kiće Slabinca i vatromet.

VOLODERSKA JESEN PLAKAT100X70 1