policiija-u-zajedniciIz Policijske postaje Kutina obavještavaju kako je u tijeku provedba akcije "Mir i dobro".

 

"Obavještavamo Vas da PP Kutina i ove godine od dana 14.12.2012.g. do 08.01.2012.g. provodi OA „Mir i dobro", čiji je cilj sprječavanje zlouporabe raznih vrsta oružja, minsko-eksplozivnih tvari, kao i raznih pirotehničkih naprava.

Svake godine veliki dio građana provodi predstojeće božićne i novogodišnje blagdane u svojim kućama i svi ih žele provesti što sigurnije i u što većem miru i dakako bez tragičnih posljedica po zdravlje poradi nestručnog rukovanja raznim vrstama oružja, raznim pirotehničkim i minsko eksplozivnim napravama.

Naše građane još jednom podsjećamo:

Pirotehnička sredstva dijelimo na četiri razreda:

- pirotehnička sredstva razreda I. – pirotehničke igračke bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.
- pirotehnička sredstva razred II. – sredstva za male vatromete, petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi
- pirotehnička sredstva razred III. – sredstva za srednje vatromete, rakete,
fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.
- pirotehnička sredstva razred IV. – sredstva za velike vatromete

Pirotehnička sredstva I. razreda mogu tijekom cijele godine kupovati osobe starije od 14. godina u trgovinama i kioscima, pirotehnička sredstva II. razreda mogu kupovati osobe starije od 18 godina i to od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju posebnu dozvolu. Uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu razreda II. zabranjena je zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca.

Prilikom nabave pirotehničkih sredstava pročitajte deklaraciju, jer na njoj mora biti istaknuto o kojem razredu pirotehničkih sredstava se radi.

Građanima želimo poručiti:

Nemojte djeci poklanjati predmete niti naprave koji mogu narušiti njihovu sigurnost. Čuvajte njihove ruke, prste, oči, jer upravo oni najčešće stradavaju kao posljedica nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, a ozljede su vrlo često opasne i po život.
Zapamtite, nesreće se ne događaju drugima.

Ujedno podsjećamo građane da je još uvijek u tijeku akcija „Manje oružja – manje tragedija" kojom je sukladno odredbama Zakona o oružju građanima omogućeno da posjedovanje nedozvoljenog oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava mogu prijaviti ovoj Policijskoj upravi ili najbližoj policijskoj postaji i takva ubojita sredstva predati bez opasnosti da će protiv njih biti pokrenut kazneni ili prekršajni postupak.

Dana 22.12.2012.g. u vremenu od 10,00-12,00 sati na Trgu Grofova Erdodyja u Popovači, u sklopu održavanja javnog okupljanja „Badnjak u Popovači", kontakt policajci PP Kutina i policijski službenici PPP Kutina, građanima dijeliti promotivni materijal vezano za preventivnu akciju „Mir i dobro" .

Sretan Božić i Novu 2013. godinu svima želi Policijska postaja Kutina"- stoji u obavijesti koju potpisuje načelnik Policijske postaje Kutina Tone Mašunjac.