poucna-staza-mU Ciglenici je u subotu otvorena Poučna staza- Naftni bunar 'Martin'.

Riječ je o projektu kojeg su realizirali izviđači veterani Kluba 'Pegla' koji djeluje u sastavu Odreda izviđača 'Betlehem Kutina'. Kako je napomenuo predsjednik Odreda Ivan Mikulić, kutinski su izviđači Poučnom stazom željeli otrgnuti od zaborava bogatu povijest ovog kraja vezanu za iskorištavanje nafte.
Otkriće nafte imalo je značajan utjecaj na socio- ekonomski razvoj Moslavine koja spada u najstarije lokalitete po industrijskoj proizvodnji i preradi nafte u Europi i svijetu. Polovinom 19-og stoljeća glas o pojavi masnih naslaga u potoku (zbog toga i nazvanom Paklenica), stigao je do Beča čiji su stručnjaci odlučili proučiti tu pojavu. Iskopana su dva duboka bunara u kojima se nakupljala nafta i punila u hrastove bačve te se konjskom zapregom prevozila sve do Zidanog mosta budući ovdje još nije bilo željezničke pruge. Kako bi se na tako dugi put prevozio što kvalitetniji proizvod, neposredno uz nalazište počela je s radom prva rafinerija u južnoj Europi(kameno- uljna tvornica). Stoga se, kako je istaknuto i na otvorenju Poučne staze, s pravom možemo pohvaliti da je moslavačka nafta rasvijetlila Beč budući električna energija još nije postojala.

poucna-staza1

poucna-staza2

poucna-staza3
Na Poučnoj stazi postavljeno je šest informativnih točaka na kojima je kroz tekst i fotografiju opisana povijest iskorištavanja nafte i naftni bunar Martin iz kojeg i sada izvire nafta.
Staza koja podučava o prvom komercijalnom nalazištu nafte u svijetu započinje na području Općine Popovača, a naftni bunar Martin nalazi se na teritoriju Grada Kutine. Stoga su je, prema tradiciji izviđača, činom razvezavanja tzv. ambulantnog čvora, zajedno otvorili načelnik Općine Popovača Josip Mišković i izaslanica kutinskog gradonačelnika Marija Vizner.

poucna-staza5

poucna-staza6

poucna-staza7