Templar_mU Galeriji Muzeja Moslavine u Kutini 12. lipnja s početkom u 19 sati bit će otvorena gostujuća izložba Muzeja Sveti Ivan Zelina "Templari i njihovo nasljeđe".

Riječ je o izložbi nastaloj povodom 800.-te obljetnice dolaska templara u zelinski kraj, a shvaćena je kao prigoda da se iznesu i prezentiraju povijesne okolnosti tog značajnog događaja, ali i istraži kulturni pejzaž ovog dijela Hrvatske u to vrijeme.
„Rekonstruirajući djelovanje templara u srednjovjekovnom okružju projekt zadire u širi kulturni kontekst srednjega vijeka, baveći se tako temom koja je na ovim prostorima nedovoljno poznata. U svakodnevnom životu često se susrećemo s raznim spekulativnim tezama i teorijama o djelovanju viteškog reda templara, pa je ovo prilika da se na temelju povijesnih činjenica rekonstruira njihovo djelovanje u postojećem srednjovjekovnom okružju. Iz izložbe se može iščitati kako je ovaj kraj u to vrijeme bio civilizacijski ravan većem dijelu kršćanske Europe, te podložan kulturnim utjecajima koji su se širili iz tada vodećih kulturnih središta"- ističu organzatori izložbe.