VII_izlozba_stoke-mPod pokroviteljstvom Općine Popovača i Sisačko- moslavačke županije na popovačkom je sajmištu danas održana VII. Županijska izložba stoke Sisačko- moslavačke županije.

Bogatstvo stočnog fonda Županije na ovogodišnjoj je izložbi predstavljao 41 uzgajivač sa ukupno 111 grla stoke. Brojni posjetitelji izložbe imali su priliku razgledati po tri kolekcije konja pasmina Hrvatski hladnkrvnjak i Hrvatski posavac, kao i tri kolekcije goveda simentalske i tri kolekcije Holstein pasmine. Kada je riječ o sitnoj stoci, predstavljalo se i ocjenjivalo tri kolekcije ovaca solčavsko- jezerske, jedna kolekcija njemačke merino te jedna kolekcija suffolk pasmine, kao i kolekcija koza burske pasmine. Po prvi put na ovoj izložbi su u prikazu bili i arapski konji Udruge uzgajivača arapskih konja Moslavine iz Volodera, simentalsko govedo (mesni tip) odnosno smeđa pasmina, buša te istarsko govedo.

VII_izlozba_stoke-4

VII_izlozba_stoke-5

VII_izlozba_stoke-7
Pored Općine i Županije, u organizaciji VII. Županijske izložbe stoke Sisačko- moslavačke županije sudjelovale su Hrvatska poljoprivredna agencija, HGK- Županijska komora Sisak, Središnji savez udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac i Središnji savez udruga uzgajivača simentalskog goveda. Njihov cilj bio je stočarima, stručnjacima i svim ostalim posjetiteljima prikazati dosege u uzgoju pojedinih pasmina, potom stimulirati uzgajivače stoke te u konačnici pridonjeti unaprjeđenju stočarstva na ovom području.

VII_izlozba_stoke-2

VII_izlozba_stoke-3

VII_izlozba_stoke-8
„Sisačko- moslavačka županija već sedam godina potiče ovu Izložbu, u koju je do sada uloženo 250.000 kuna, dok je ukupno za izložbe stoke na području Županije uloženo oko 700.000 kuna. Stočarstvo je jedna od najvažnijih grana poljoprivrede u SMŽ, a posebno uzgoj mliječnih krava te autohtone pasmine konja, hrvatskih posavaca i hladnokrvnjaka. Kroz posljednjih sedam godina za razvoj stočarstva Županija je izdvojila oko 6 milijuna kuna. To potvrđuje da Sisačko- moslavačka županija poljoprivredu vidi kao vrlo važan faktor u razvoju našeg gospodarstva, i taj velik novac smatramo da je pomogao održavanju i rastu našeg stočarstva. U županijskoj razvojnoj strategiji izdvojene su tri osnovne grane- poljoprivreda, obrt, malo i srednje poduzetništvo te turizam. Sve se te grane međusobno nadopunjuju i mogu biti jedan vrlo kvalitetan proizvod što i pokazujemo na tržištu kada naši proizvođači izađu van"- napomenuo je zamjenik sisačko- moslavačke županice Andrija Rudić.

VII_izlozba_stoke-6

VII_izlozba_stoke-9
Općinski načelnik Josip Mišković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je broj izložbenih grla VII. Izložbe stoke nešto veći u odnosu na protekle gdine. „Stručni ljudi su za predstavljanje na ovoj Izložbi izabrali najkvalitetnija grla koja SMŽ ima. Kao i svake godine, problem u organizaciji predstavlja loš interes uzgajivača za sudjelovanje u izložbi, posebno u području govedarstva. Iako Općina i Županija osiguravaju podmirivanje troškova prijevoza izlagačima, znamo da je teško dovesti stoku iz udaljenijih dijelova županije obzirom da to remeti ustaljeni ritam životinje"- rekao je općinski načelnik Mišković te zahvalio svim sudionicima organizacije Izložbe.

VII_izlozba_stoke--10

VII_izlozba_stoke--12

VII_izlozba_stoke--15
VII. Izložbu stoke SMŽ otvorenom je proglasio predsjednik Županijske skupštine SMŽ Željko Kardaš istaknuvši da Županija puno radi na promociji stočarstva. „Pored ove Izložbe u Popovači, imamo i državnu konjogojsku izložbu u Sunji, kao i onu u Martinskoj Vesi. Našim poljoprivrednicima ovakvi susreti znače puno iz više razloga. Prvenstveno da im se ukaže jedno priznanje i da javnost vidi rezultate njihova rada jer nije nimalo lako u današnjim teškim uvjetima uzgojiti kvalitetno grlo. Zato su i vezane različite poticajne mjere koje su u Županiji osigurane kako u govedarstvu i konjogojstvu, tako i za svinjogojstvo. Preko 6 milijuna kuna je izdvojeno za poticajne mjere u sustavu stočarstva. O značaju ove grane govori i podatak da se preko 42 posto od ukupnog broja konjskih grla u RH uzgaja upravo u našoj Županiji, a riječ je o preko 3.500 konja. Slično je stanje i u govedarstvu, tako da smo uveli još jednu novu mjeru a to je kvalitetno osjemenjivanje prirodnim putem uz subvenciju kupnje bikova za rasplod"- naglasio je Kardaš.

VII_izlozba_stoke--13
U organizaciji Izložbe stoke SMŽ aktivno sudjeluje i Hrvatska poljoprivredna agencija. Dalibor Janda, viši stručni savjetnik pri Uredu ravnatelja Agencije istaknuo je kako je ova izložba vrlo važna jer znači središnje mjesto gdje se uzgajivač može predstaviti. „To je jedna vrsta marketinga gdje se prezentira prije svega uzgojno- selekcijski rad, dakle trud uzgajivača da bi uzgojio jedno poželjno grlo. Time pokazujemo i napredak u razvoju stočarstva na području Županije, a što se odražava i na kompletni uzgoj u RH. Ukoliko se uzgajivač bavi i prodajom stoke na tržištu, Izložba mu otvara jednu od mogućnosti ostvarivanja suradnje u tom smislu"- rekao je Janda.

VII_izlozba_stoke--14

VII_izlozba_stoke--16
Otvorenje VII. Županijske izložbe stoke SMŽ praćeno je i predstavljanjem kulturne baštine ovog kraja koju su svojim nastupom prezentirali članovi KUD-a Stjepan Šajnović iz Osekova.

VII_izlozba_stoke-1

VII. Županijska izložba stoke SMŽ- TABLICA NAGRAĐENIH GRLA- Govedarstvo i konjogojstvo

VII. Županijska izložba stoke SMŽ- TABLICA NAGRAĐENIH GRLA- Ovčarstvo