skrlet-miklauzic-mŠkrlet Vinarije Miklaužić osvojio je srebrnu, a Škrlet OPG-a Tušek brončanu medalju na natjecanju vina „International wine challenge" u Londonu.

„Sjajni su to rezultati koji su Škrlet potvrdili kao kvalitetno vino i stavili uz bok najboljim svjetskim vinima"- rekao je Saša Špiranec, poznati hrvatski somellier na vođenoj degustaciji najboljih vina Šrkleta na izložbi MoslaVINA.
Izvornost vina svjetski je trend. Tržište je zasićeno globalno popularnim sortama i traži nešto novo. „Škrlet ima sve to, a uspjeh moslavačkih vinara u Londonu, na najvećem i najstrožem natjecanju vina potvrdio je Škrlet kao kvalitetno vino koje je u Hrvatskoj u samom vrhu i u svijetu se može ravnopravno svrstati uz popularna vina"- naglasio je Saša Špiranec i dodao „Škrlet je hrvatsko bogatstvo. To je autohtona sorta koju ne možemo nigdje drugdje naći nego ovdje. Škrlet je strahovito šarmantna sorta zato jer posjeduje svježinu, specifičan aromatski stil koji je nježan i blago voćan. Škrlet nije nametljivo vino, nije razmetljivo vino poput muškata i drugih sorti koje znaju aromatski biti puno jače. Njegova finoća, delikatnost arome i svježina koju nosi sa sobom i još kad mu se pridruži mineralnost koju možemo vidjeti na boljim Škrletima, to je sjajno"- istaknuo je Špiranec koji je za natjecanje u Londonu izabrao pet uzoraka Škrleta proizvođača učlanjenih u Udrugu moslavačka vinska cesta.miklauzic
Od pet Škrleta dva su dobila preporuku; vinarije Florijanović i Tredenić, brončanu medalju OPG Tušek i srebrnu medalju Škrlet vinarije Miklaužić. Velik je to uspjeh za Škrlet i veliki uspjeh za vinare iz Moslavine. Na natjecanju u Londonu u ocjenjivanju do 100 bodova srebrna se medalja dodijeljuje vinima koja su ocijenjena od 90 do 95 bodova. Rezultati Škrleta iznenadili su vinare, pa i Marka Miklaužića dobio je srebrnu medalju.
„Ni u snu nismo očekivali medalju. Mislili smo, ako dobijemo pohvalu, to znači ispod brončane medalje da će biti za prvi put uspjeh. U konkurenciji od 9.000 vina koja dođu na to neslužbeno svjetsko prvenstvo gdje se dodijeli samo 30-ak zlatnih medalja i stotinjak srebrnih, to bi bilo nerealno očekivati za prvi put. Ali, kada smo vidjeli da je kvaliteta Škrleta i po ostalim ocjenama priznata u svjetskoj konkurenciji, onda to ima logiku"- zaključio je Miklaužić.

skrlet-tusek1
International wine challenge u Londonu najpriznatije je ocjenjivanje vina u svijetu. Nagrada i priznanje s tog natjecanja i neslužbenog svjetskog prvenstva svijeta za vina jamac je kvalitete i uspjeha na tržištu. Saša Špiranec podsjeća da je to poticaj i obaveza za vinare. „Da nađu zajednički izričaj, tj. da se Škrlet stilski ne razlikuje od vinara do vinara. Jer, Škrleta nema puno, a tržište je veliko. Ako se šalje više poruka, onda će tržište ostati zbunjeno i neće ga nikad prihvatiti. Ukoliko šaljete jednu i jednostavnu poruku i dovoljno glasnu s tim da je potkrijepljena istinom, dakle kvalitetom, onda će vas tržište prihvatiti."

m-v-c
Udruga Moslavačka vinska cesta pokrenula je projekt brandiranja Škrleta i promovirala markicu branda Škrlet. Markica će biti jamac izvornosti i kvalitete Škrleta koji će morati zadovoljavati stroge kriterije propisane pravilnikom.