knjiznicna_naprtnjaca_mOsnovna škola Popovača uključila se u nacionalni projekt za poticanje čitanja kojeg je pod nazivom 'Čitamo mi, u obitelji svi!' pokrenula Hrvatska mreža školskih knjižničara.

Riječ je o projektu kojim se roditeljima skreće pozornost na činjenicu koliko je vrijedno da tijekom nižih razreda svojoj djeci budu uzor u čitanju. "Razvijena čitačka vještina ključna je za razvoj svih drugih pismenosti. Nakon što djeca nauče čitati iznimno je važno zanimljivom literaturom poticati ih na čitanje odnosno kod njih razviti naviku čitanja. Sva ova nastojanja školskih knjižničara teško je ostvariti ukoliko učenici takve poticaje ne osjećaju i u svojoj obitelji. Na ovaj način također nastojimo motivirati učenike i njihove roditelje da kroz petodnevno čitanje dožive ugodne zajedničke trenutke. Neke od njih ovaj će projekt zasigurno potaknuti i da promijene svoje čitalačke navike"- ističe školska knjižničarka Marija Bilić- Prcić, voditeljica Projekta u OŠ Popovača.knjiznicna_naprtnjaca_3

knjiznicna_naprtnjaca_2
Projekt 'Čitamo mi, u obitelji svi' provodi se u trećim razredima, i to na način da svakog petka jedno dijete kući ponese knjižničnu naprtnjaču sa osam kvalitetnih knjiga iz različitih područja. Vraćajući je u srijedu u školu, učenik dojmove svoje obitelji zapisuje u bilježnicu te ih dijeli sa ostalima u razredu. Prilika je to i da se školske prijatelje upozna s najdražim pročitanim ulomkom.
Ovaj projekt kojim se roditelje želi upozoriti na važnost svladavanja tehnike čitanja, provodi se u svih pet područnih škola odnosno u dva treća razreda popovačke matične škole. Kako ističe školska knjižničarka Marija Bilić- Prcić, obiteljima u kojima se nalazi knjižnična naprtnjača preporuča se i pola sata do sat vremena zajedničke diskusije o pročitanom sadržaju. knjiznicna_naprtnjaca_1

knjiznicna_naprtnjaca_4

Jedan od važnih ciljeva provedbe projekta 'Čitamo mi, u obitelji svi' jest i senzibilizirati učenike za sklonost školskoj knjižnici i školskom knjižničaru. Dosadašnji dojmovi djece i roditelja su odlični, a u okviru pohvala ovom projektu najčešće se ističu zanimljivost knjiga koje se nalaze u naprtnjači te provođenje više vremena zajedno.

knjiznicna_naprtnjaca_5
Osiguravši dio sredstava za kupnju knjiga, projekt 'Čitamo mi, u obitelji svi!' financijski je podržala Općina Popovača.