policija-u-zajednici-vPolicijska postaja Kutina od 12. prosinca 2011. do 08. siječnja 2012. godine provodi operativnu akciju „Mir i dobro" čiji je cilj sprječavanje zlouporabe raznih vrsta oružja, minsko-eksplozivnih tvari, kao i raznih pirotehničkih naprava.

 

Ovim povodom PP Kutina građanima upućuje obavijest sljedećeg sadržaja:

"Svake godine velik dio građana provodi predstojeće božićne i novogodišnje blagdane u svojim kućama i svi ih žele provesti što sigurnije i u što većem miru i dakako bez tragičnih posljedica po zdravlje poradi nestručnog rukovanja raznim vrstama oružja, raznim pirotehničkim i minsko eksplozivnim napravama.

Naše građane još jednom podsjećamo:
Pirotehnička sredstva dijelimo na četiri razreda:
-pirotehnička sredstva razreda I. – pirotehničke igračke bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.
-pirotehnička sredstva razred II. – sredstva za male vatromet, petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi
-pirotehnička sredstva razred III. – sredstva za srednje vatromete, rakete,
fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.
-pirotehnička sredstva razred IV. – sredstva za velike vatromete

Pirotehnička sredstva I. razreda mogu tijekom cijele godine kupovati osobe starije od 14. godina u trgovinama i kioscima, pirotehnička sredstva II. razreda mogu kupovati osobe starije od 18, godina i to od 15. prosinca do 1. siječnja u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju posebnu dozvolu. Uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu razreda II. zabranjena je zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca.
Prilikom nabave pirotehničkih sredstava pročitajte deklaraciju, jer na njoj mora biti istaknuto o kojem razredu pirotehničkih sredstava se radi.

Građanima želimo poručiti:
Nemojte djeci poklanjati predmete niti naprave koji mogu narušiti njihovu sigurnost. Čuvajte njihove ruke, prste, oči, jer upravo oni najčešće stradavaju kao posljedica nepravilnog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima, a ozljede su vrlo često opasne i po život.
Zapamtite, nesreće se ne događaju drugima.

Sretan Božić i Novu 2012. godinu svima želi Policijska postaja Kutina.

Mir i dobro !"