komemoracija-dr-kerepcic-mJučer, 04. listopada preminuo je dugogodišnji djelatnik i bivši ravnatelj NPB "Popovača" prim. dr. sc. Ivan Kerepčić.


Ivan Kerepčić rođen je 01. ožujka 1932. godine u slavonskom selu Srednji Lipovac, Općina Nova Kapela. Gimnaziju je polazio u Novoj Gradiškoj i Požegi. Upravo je kroz požešku gimnaziju čitav život ostao povezan s kolegama i svojom rodnom Slavonijom. Oduvijek je volio selo, prirodu i ljude. Bio je pjesnik i romantičar, želio je studirati književnost. Njegov otac protivio se tom studiju, tako da je u dogovoru sa suprugom sina Ivana usmjerio prema medicini.komemoracija-dr-kerepcic1
Medicinski fakultet u Zagrebu Ivan Kerepčić završio je 1960. godine. Kao mladi liječnik vraća se u rodnu Slavoniju te u zdravstvenoj stanici Orljavac radi kao liječnik opće prakse. Kroz taj je rad iznimno zavolio svoje zvanje i od srca pomagao ljudima sa sela. U Neuropsihijatrijskoj bolnici "Dr. Ivan Barbot" Popovača dr. Kerepčić se zapošljava 1965. godine. Od prvog dana svog boravka ovdje veže se za Popovaču i Moslavinu. Bolnica smještena u dvorcima grofova Erdödya u podnožju obronaka Moslavačke gore sa svojim pričama i čuvenom prim. dr. Ivanu Barbotu, vezala ga je čitav život.
Godine 1968. Ivan Kerepčić u Zagrebu završava specijalizaciju iz neuropsihijatrije, te nastavlja raditi kao specijalista. "To je bilo pravo zvanje za njegovu nježnu, toplu ljudsku dušu. Posvetio se čovjeku u ovom životu kao ljudskom biću koje treba razumjeti iznutra. Oko sebe je zračio izuzetnom toplinom i prelijevao je u ljudske duše koje je razumio i pomagao svima koji su njegovu pomoć tražili. Tražeći nova otkrića i saznanja, dr. Kerepčić bio je istinski predan poslu i znanosti"- naglasila je na danas održanoj komemoraciji ravnateljica NPB Popovača prim. dr. Marina Kovač.
Ivan Kerepčić završio je 1974. godine postdiplomski studij iz eksperimentalne biologije, a 1975. godine obranio je magisterij znanosti. Znanstvenu suradnju s Institutom Ruđer Bošković u Zagrebu uspostavio je 1972. godine. Upravo kroz tu suradnju na projektima iz neuropsihijatrije, pridonio je da popovačka Bolnica bude poznata u svjetskoj psihijatriji. Ta je suradnja trajala sve do 2000. godine kada odlazi u mirovinu.
Tijekom svog radnog vijeka dr. Kerepčić objavio je 32 znanstvena rada, od kojih je 14 objavljeno u međunarodnim indeksima. Sa svojim znanstvenim radovima aktivno je sudjelovao na domaćim i internacionalnim kongresima i simpozijima. Stekao je stručne nazive: primarius, znanstveni suradnik i doktor medicinskih znanosti.komemoracija-dr-kerepcic2
"U dva mandata bio je ravnatelj Bolnice za koju je živio. Njegovim zalaganjem u prvom mandatu ravnateljstva, donijeta je s republičke razine Odluka o izgradnji Zavoda za liječenje i čuvanje psihički abnormalnih delikvenata (sudski odjeli). Osobito se trudio da se taj Zavod izgradi. U to vrijeme, a može se reći i danas, to je najveći Zavod – Bolnica te vrste u cijeloj Hrvatskoj i široj regiji. Kao ravnatelj Bolnice, 1974. godine založio se da se Neuropsihijatrijskoj bolnici dade ime njezinog utemeljitelja, prim. dr. Ivana Barbota. Za svoj društveni i znanstveni rad tijekom života dobio je više priznanja, među kojima i odlikovanje Predsjednika Republike Hrvatske za znanost: Orden reda Danice Hrvatske s likom Ruđera Boškovića"- između ostalog je na komemoraciji napomenula prim. Marina Kovač. U okviru svog obraćanja općinski načelnik Josip Mišković naglasio je i izniman doprinos koji je dr. Kerepčić dao za cjelokupni razvoj lokalne zajednice kako kroz svoj angažman u radu poglavarstva tijekom samih začetaka formiranja Općine Popovača, tako i nesebičnim zalaganjima u djelovanju lokalnih udruga. "Dr. Kerepčić iz sebe ostavlja neizbrisiv trag ne samo u Bolnici, već i u čitavoj našoj zajednici koju je iznimno volio"- rekao je Mišković.
Ispraćaj na vječni počinak dr. Kerepčića održat će se sutra, 06. listopada u 11:40 sati iz mrtvačnice na groblju Miroševac u Zagrebu.