ivanje-mGornja Jelenska, osobito zahvaljujući tamošnjoj Udruzi «Ivanje», u znaku je svog današnjeg zaštitnika sv. Ivana Krstitelja.

Uvod u slavlje prethodnih dana obilježilo je posebno zapaženo paljenje ivanjskih krijesova po okolnim brdima i u središtu mjesta. Današnji najsvečaniji trenuci bili su uz svetu misu, kojoj je među brojnim hodočasnicima nazočio i općinski načelnik Josip Mišković.

ivanje5

ivanje6

U tijeku je bogat poslijepodnevni program: od vatrogasne vježbe s brentačama, popularne igre natezanja brvi pa do dočeka konjanika iz Volodera. Inače uz njih je sinoć otvorena izložba o maratonima arapskih konja pod nazivom «U sedlu lijepom našom» i najavljen ovogodišnji dolinom Save do Orašja u Bosanskoj Posavini. Otvorenje pred brojnom publikom pratio je i nastup mjesnog KUD-a «Jelenčanka». ivanje2

ivanje1

ivanje3

Današnja posebnost je prezentacija i kušanje tradicionalnih jela iz krajeva odakle su došli Jelenčani. I sutra, na Dan državnosti i 20. obljetnicu osnivanja 56. kutinske samostalne bojne, čiji su pripadnici bili i Jelenčani, vrijedi poći do Gornje Jelenske, posebno u 18 sati do tamošnje crkve sv. Ivana Krstitelja. Popovačka podružnica Ogranka Matice hrvatske Kutina tom prigodom u okviru tradicionalnog «Zavičajnog teatra Ive Serdara» ugošćuje glumca i redatelja Renea Medvešeka i glazbenika Čedu Antolića. Oni će izvesti glazbeno-scenski recital «Grad» posvećen Vukovaru i literarnom stvaralaštvu Siniše Glavaševića.

(foto:gornja-jelenska.net)