promocija-moslavackog-zrcala-izlozba-slika-mU Pastoralnom centru župe sv. Alojzija Gonzage sinoć je održana promocija časopisa „Moslavačko zrcalo" moslavačkih ogranaka Matice hrvatske kao i otvorenje izložbe slika nastalih na Likovnoj koloniji „Zorka Sever 2011".

Prvi dvobroj časopisa 'Moslavačko zrcalo', zbornika članaka iz područja kulture, povijesti, duhovnosti Moslavine i šire, na 500 stranica obuhvaća radove dvadesetak eminentnih autora. Kako je na jučerašnjoj promociji u Popovači istaknuo urednik časopisa Dražen Kovačević, osobe koje su sudjelovale u nastajanju „Moslavačkog zrcala" su osobe koje čuvaju naše obiteljsko srebro i koje ga istražuju. „Popovačka Podružnica Matice hrvatske nastoji svojim djelovanjem biti prisutna u svakom selu"- naglasio je Kovačević dodajući kako moslavački ogranci već pripremaju članke za idući broj časopisa čije se izdavanje očekuje sljedeće godine.

promocija-moslavackog-zrcala-izlozba-slika2

S tehničkim detaljima „Moslavačkog zrcala" posjetitelje promocije upoznao je nakladnik Dragutin Pasarić, dok je o značajkama i osobitostima govora u Osekovu govorila Martina Kuzmić s Instituta za hrvatski jezik, koja je u okviru svog doktorskog rada istraživala fonološki sustav južnomoslavačkih kajkavskih govora, među kojima i Osekovačkog. Posebno se osvrnuvši na moslavačko područje, popovačkoj publici je istaknute članove obitelji Erdödy i njihovu ulogu u hrvatskoj povijesti predstavila Agneza Szabo, a nekoliko svojih pjesama za jučerašnji je susret odabrala Božica Brkan. Promociji je nazočio i Dragutin Pavličević koji je kao gost prvog dvobroja u "Moslavačkom zrcalu" kroz četiri rada približio manje poznate dijelove hrvatske povijesti.promocija-moslavackog-zrcala-izlozba-slika3
Kulturni susret u Pastoralnom centru posvećen Danu općine Popovača obilježilo je i otvorenje bogate izložbe slika nastalih na Likovnoj koloniji "Zorka Sever" koja je u organizaciji Likovnog društva "Moslavački krug" proteklog vikenda u Popovači okupila 60 umjetnika. Večer je obogatio i nastup učenica koje su u glazbenoj pratnji Dražena Mlakara izvele nekoliko pjesama.

promocija-moslavackog-zrcala-izlozba-slika1

promocija-moslavackog-zrcala-izlozba-slika4