korenica vU galerijskom prostoru Kulturno-informativnog centra u Korenici u subotu, 7. ožujka 2020. otvorena je izložba slika Popovačke udruge likovnih stvaralaca „Moslavački Štrk“, pod pokroviteljstvom općine Plitvička Jezera.

Otvorenje izložbe slikara Moslavačkog štrka pod nazivom „Biljac ljubavi“ upriličeno je uoči Međunarodnog Dana žena kao likovni doprinos moslavačkih umjetnika manifestaciji koja se obilježava diljem svijeta.
U središtu tematske izložbe „Biljac ljubavi“ je žena, njezina ranjivost, ali i snaga i upornost, te Lika poznata po svojoj prirodnoj ljepoti i skromnosti. Umjetnici su svojim osebujnim likovnim izričajem iskazali zahvalnost svim ženama za hrabrost i odlučnost jer su imale osobitu ulogu u povijesti civilizacije ali i u životima ponaosob. Lički biljac simbolizira toplinu doma, nježnost i ljubav, a upravo likovna djela istoimene izložbe, objedinila su ljudske vrijednosti koje svima obogaćuju život
U ime udruge „Moslavački Štrk“ prisutnima se obratila Marija Pukec-Žigić, koja se zahvalila svima na dolasku i uveličavanju otvorenja 49. izložbe udruge koja je upriličena u čast svih žena Lijepe naše Hrvatske. Predsjednica udruge je znatiželjnim gostima izložbe odgovorila na uvijek prisutno pitanje o značenju riječi štrk… bijela roda, omiljena ptica u našem narodu koja je jedan od simbola SMŽ , a krase je vrline koje i popovački slikari štuju: marljivost, odanost, ljepota, vjernost, gracioznost, hrabrost i skromnost. Dodatno značenje tijekom godina rada, stvorili su sami članovi koji su iz raznih gradova i mjesta naše zemlje, te su „razštrkani“ iz Popovače, Kutine, Splita, Stubičkih Toplica, Volodera, Plitvičkih Jezera, Repušnice, Zagreba, Novske, Lipovljana, Brezničkog Huma, Rakovice, Novog Marofa, Velike Gorice, Ludbrega, Zaprešića, Sesvetskog Kraljevca, Dugog Sela itd.
Likovno tkanje boja i emocija predstavili su slikari: Marija Božić, Danijela Makoš Repaja, Željko Breka, Marija Tokić, Marija Milošević, Željana Koljanin, Dobra Vein, Borislav Tutić, Dijana Mlinarić Daić, Branka Vrbanić, Dubravka Pegan, Vesna Mandić, Nada Katanec, Dajana Budovac, Valerija Jelčić, Senka Petek, Zlata Benčec i Marija Pukec Žigić.
Svečano otvorenje izložbe „Biljac ljubavi“ upotpunili su članovi SKD „Prosvjeta“ iz Udbine, koji su glasovno izveli nekoliko prigodnih ličkih pjesama, kao i domaći pjesnik Goran Jurković koji je recitirao nekoliko svojih autorskih pjesama prigodno posvećenih ljubavi, majci i ženi, te obilježavanju Međunarodnog Dana žena.
Prisutnim ljubiteljima likovnog stvaralaštva obratio se Ante Kovač, načelnik općine Plitvička Jezera, koji ih je pozdravio, te pohvalio aktivnosti Popovačke udruge „Moslavački Štrk“ na području općine Plitvička Jezera i otvorio izložbu isprepletenu motivima ljubavi, prirode, Like i žene.
Izložba „Biljac ljubavi“ u Korenici ostaje otvorena do 7. travnja 2020.