kutijica mRazorni potres je trenutak u kojem cijela Hrvatska otvara srce i solidarizira se s područjem koje je pretrpjelo velike ljudske gubitke i materijalne štete. Stradala su djeca, ljudi i obitelji, izgubljena je imovina, stalo je gospodarstvo.


Mediji donose priče roditelja stradale Banovine zabrinutih za svoju djecu, traže savjete o tome kako se postaviti, kako objasniti djeci što se događa i pružiti im podršku, kako ih utješiti i prilagoditi na nove, često i neadekvatne, životne okolnosti. Jedan od načina kako pomoći djeci je direktna komunikacija i rad s njima, ali i stvaranje zdravih uvjeta za njihovo odrastanje. Istovremeno, obraćanjem drugoj djeci putem DND-a na području Moslavine, koja su osjetila potres ali srećom ne i njegove razorne posljedice, razvijamo solidarnost i osjećanje i djecu odmičemo od ružnih vijesti.
Društvo“Naša djeca“ Križ u suradnji sa Savezom DND-a i Društvima „Naša djeca“ koja djeluju na području Moslavine, LAG-om Moslavina poziva sve građane, tvrtke i medije s ovog područja da se uključe u dobročiniteljsku akciju „Djeca Moslavine za djecu Banovine“ i da zajedno pomognemo djeci i obiteljima na potresima razorenim područjima Petrinje, Siska, Gline i ostalih mjesta pogođenih potresima.

Dobročiniteljska akcija „Djeca Moslavine za djecu Banovine“ realizira se u kroz tri aktivnosti:
1- Kutijice prijateljstva za djecu stradalu u potresu – direktan dar djeteta djetetu; tijekom siječnja 2021. ili nastavno po potrebi;
2- Ljubav djeci prije svega – stručna psiho socijalna pomoć za djecu, kontinuirano;
3- Igrajmo se, družimo se zajedno! – podrška udrugama koje rade s djecom na potresom zahvaćenom području - opremanje prostora za rad s djecom u njihovo slobodno vrijeme; paralelno s obnovom stradalog područja

Opširniji opis aktivnosti:
1- AKTIVNOST
kutijice prijateljstva za djecu stradalu u potresu
Poziv roditeljima da u suradnji s djetetom pripreme kutijicu iznenađenja za nepoznatog prijatelja ili prijateljicu stradale u potresu. Neka to bude znak solidarnosti i zajedništva među djecom.
Svaku kutijicu prijateljstva ćemo evidentirati, dati joj broj i na nju zalijepiti logo ove aktivnosti – „Djeca Moslavine za djecu Banovine“. Sve kutijice prijateljstva biti će distribuirane direktno do djece putem naših volontera.

Evo kratkih uputa kako pripremiti kutijice prijateljstva:
1. osnova je čvrsta KUTIJA, najbolje od cipela (maksimalno do veličine kutije od čizama),
2. čvrsto zamotati i zalijepiti kutiju da ne strada u transportu,
3. Na kutiji vidljivo napisati, iz kojeg grada/općine dolazi, za koji je spol i uzrast namijenjena (djevojčica 8 mj, dječak 3 godine, djevojčica 11 g, dječak 14 g…). Pakiramo za djecu od 0-18 godina!
4. Preporučeni sadržaj:
- svaka kutijica će imati osobnu notu djeteta koje šalje zato obavezno ubacite dječje kratko pismo pisano rukom ili crtež podrške, a tko želi daljnji kontakt s nepoznatim prijateljem to treba naznačiti u pisamcu
- sadržaj kutijice iznenađenja formirajte prema dobi i spolu djeteta kojem je namijenjeno – svakako surađujte sa svojim djetetom i pokušajte poštivati njegove ideje.

 

Neki od prijedloga:
- školski pribor (bojice, flomasteri, olovka, šiljilo, gumica, ljepilo, škarice, bilježnica, papir kolaž, pernica i slično)
- kozmetika (toaletna torbica, ogledalce, češalj, četkica i pasta za zube, krema za ruke, gel za tuširanje, šampon, lak za nokte, gel, špangice, gumice za kosu, miris/dezić, stik za usta, šminka…)
- sitnica osobnog karaktera (knjiga, šalica, bočica za vodu, loptica, igračka, okvir za fotografije, album za slike ili crteže, spomenar, zaštitna maskica za lice, lampica…)
- odjeća (čarape, kapa, šal ili rukavice..)
- nešto slatko (čokolada, keksi, bomboni ili sl.)

U kutijicu prijateljstva ubacite prije svega ljubav i pažnju, a onda ono što možete i mislite da bi razveselilo djecu koja će to dobiti, samo vodite računa da ne šaljete kvarljivu robu! Nikako ne stavljajte novac! Naučimo svoju djecu da budu solidarna i da pomažu prijateljima u nevolji.

Sve Kutijice prijateljstva ćemo organizirano skupljati, evidentirati i brendirati logom akcije u prostorijama Društva „Naša djeca“ Križ,Trg Sv. Križa 1 ( stara zgrada u parku pored dječjeg igrališta) svaki radni dan od ponedjeljka 11. siječnja do 31. siječnja od 18:00 do 19:00 sati, odnosno u individualnim terminima koje dogovorimo sa drugim DND-ovima ( kontakt Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na telefone 091 5365678, 091 2824 504).
Kutijice prijateljstva biti će direktno dostavljane do krajnjih korisnika na terenu Banovine, odnosno do djece u organiziranom smještaju diljem Hrvatske, a sve u suradnji sa Savezom DND-a i DND-ima i volonterima na terenu.

Lokacije prikupljanja Kutijica prijateljstva:
Kutina – u uredu LAG-a „Moslavina“ na adresi Tržna 8, Kutina (ponedjeljkom od 7,00 do 18,00 sati, a ostalim radnim danima od 7,00 do 15,00 sati)
Čazma – u prostoru DND-a Čazma na adresi Ulica M. Novačića 5, Čazma

Garešnica – u prostorijama Poduzetničkog centra Garešnica, na adresi Trg hrvatskih branitelja 10, Garešnica (radnim danom u vremenu od 7 do 15 sati)

Popovača – u prostoriji TZ Grada Popovače, Trg grofova Erdodyja 5, Popovača

Križ – u prostorijama DND-a Križ na adresi Trg Sv. Križa 1, Križ

Napomena: JLS-ovi će u svojim objavama još naznačiti točne lokacije i vrijeme prikupljanja Kutijica prijateljstva.

 

2- AKTIVNOST
Ljubav djeci prije svega
Potresi su nepredvidivi i nekontrolirani događaji što ih čini zastrašujućim za sve, a posebno za djecu. Cilj ove aktivnosti je direktan rad volontera i stručnjaka sa djecom na potresom pogođenom terenu ili u privremenom smještaju i pružanje podrške.
Za djecu, potresi su strašni na više načina - zbog iznenadnog pomicanja tla praćenog tutnjavom i eventualnih šteta koje nastanu uslijed potresa, ali i zato jer vide roditelje u visoko anksioznom stanju.
Zadaća volontera je savladati alate kojima mogu pomoći djetetu da se nosi s iskustvom i emocijama nakon proživljenog potresa. Alati su ugrađeni u igru i kreativno stvaralaštvo djece, kao i u niz sportskih i zabavnih aktivnosti, a sve ovisi o broju, uzrastu djece korisnika te o važećim epidemiološkim mjerama.
U radu sa djecom volonteri se usredotočuju na informacije i umirivanje. Cilj je pružiti djetetu, ali i roditeljima ako za to ima interesa, razgovor s dobno prilagođenim informacijama o tome što je potres i kako on nastaje, kako bi dijete lakše razumjelo situaciju. Kreativni rad oslobađa djecu straha i tjeskobe, a neku djecu razgovor može potaknuti i olakšati zajedničko čitanje, bojanje, crtanje ili slično.
Zadaća volontera je i pokušati prepoznati kada pojedino dijete treba stručnu pomoć. Anksioznost je normalna nakon događaja poput potresa a kod djece se može manifestirati različitim ponašanjima. Djeca anksioznost mogu iskazati na različite načine pa je stoga bitno i razgovarati s roditeljima
Ljubav djeci prije svega je aktivnost koju provode volonteri DND u suradnji sa stručnjacima kroz koju na jedan pristupačan način, igrom i razgovorom, pružaju podršku i postaju prijatelji na putu cijeljenja, oporavka i ponovne uspostave sigurnosti i povratka u normalan život obitelji.

3- AKTIVNOST
Igrajmo se, družimo se zajedno!
Ova aktivnost usmjerena je prvenstveno prema udrugama DND-a na terenu pogođenom potresom koje su izgubile uvjete za rad s djecom u njihovo slobodno vrijeme. Naime, Glini, Petrinji i Sisku do potresa su aktivno djelovala Društva Naša djeca, a Petrinja i Sisak nose i počasni status Grad prijatelj djece. U potresu je osim privatne imovine stradala i infrastruktura i prostorije u kojima su djelovale udruge. Stoga nam je cilj ovom aktivnošću, a paralelno s obnovom stradalog područja, pomoći osigurati najpotrebnije kako bi po povratku u obnovljene prostorije volonteri i volonterke DND-a mogli nastaviti s radom za djecu u njihovo slobodno vrijeme. Cilj je pribaviti računalnu i informatičku opremu, namještaj, didaktičku opremu, pribor i sve potrebno

za rad s djecom. Ukoliko će biti mogućnosti, akcija bi obuhvatila i obnovu/opremanje/izgradnju dječjih igrališta.
Želja je okupiti donatore sa područja Moslavine, ali i aplicirati na prihvatljive natječaje za osiguranje sredstava za ovu namjenu.
Poštovani prijatelji djece, pozivamo Vas da podržite inicijativu čiji je organizator i nositelj Društvo „Naša djeca“ Vladimir Nazor iz Križa, u suradnji sa Savez DND Hrvatske i LAG Moslavina.
Kako bismo postigli potpunu transparentnost i vidljivost inicijative priredili smo i njen zaštitni znak/logo koji će pratiti sve aktivnosti u inicijativi.
Za sve dodatne informacije, prijedloge ali i kritike molimo Vas da nas kontaktirate putem kontakata koje navodimo na dnu dopisa.

S osobitim poštovanjem i zahvalnošću,

Ivana Posavec Krivec, prof.
Predsjednica DND-a Križ

 

Kontakti: DND Križ
Trg Svetog Križa bb, 10314 Križ;
Tel: +385 (1) 5627363;
091 5365678 Dubravka Sigečan, tajnica DND Križ
091 2824 504 Ivana Posavec Krivec, predsjednica DND Križ
email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.dnd-kriz.hr

Ostali podaci: OIB: 86880132515;
IBAN: HR812340009-1100149588

 

kutijica 1