a22 mHrvatska Kostajnica ponosni hrvatski grad s bogatom lepezom kulturno - umjetničkih događanja je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske u organizaciji TZ Hrvatska Kostajnica i PULS-a „Moslavački štrk“ i ove godine održao tradicionalnu Unsku likovnu koloniju.

Nakon dobrodošlice Kristine Pandža predstavnice TZ Grada Hrvatska Kostajnica te stručnim vodstvom Ines Markan sudionici 4.Unske kolonije uživali su u razgledu prirodnih ljepota i povijesnog naslijeđa grada. U potrazi za likovnom inspiracijom slikari su posjetili jedan od najljepših i najdirljivijih spomenika „Slomljeni pejsaž“, spomen-obilježje Gordanu Ledereru na Čukur brdu. Razgled je nastavljen lijepom šetnicom uz smaragdnu Unu i crku Sv.Antuna do Starog zrinskog grada, utvrde iz 13.stoljeća. U samom centru grada je prekrasno spomen obilježje na sve stradale branitelje u Domovinskom ratu koje je svoje mjesto našlo i na likovnim radovima slikara likovne kolonije. Preko puta Hotela Central koji je zaštićeni spomenik kulture je i najpoznatiji kostajničkii izvor vode, Tekija. Na kamenom zidu izvora još uvijek je vidljiva uklesana izreka “Pij brate, iz Božje milosti dat ti je napitak!“. Prepuni pozitivnih vibracija i umjetničkog zanosa, slikari su svoje dojmove likovno interpretirali u udobnosti i gostoljubivosti Hotela Central.
Od 5.-7.lipnja na 4.Unskoj likovnoj koloniji nastalo je 20 likovnih djela i veliki slikovni mozaik, likovni rad svih prisutnih umjetnika. Likovna kolonija završila izložbom nastalih likovnih radova u Hotelu Central koji je tri dana bio atelje slikarima: : MARIJI BOŽIĆ, BRANKI VRBANIĆ, BORISLAVU TUTIĆ, ŽELJANI KOLJANIN, DIJANI MLINARIĆ DAIĆ, ANTI KOLJANIN, DANIJELI MAKOŠ REPAJA, ŽELJKU BREKA I MARIJI PUKEC ŽIGIĆ.
Na likovnim radovima i kulturnom doprinosu promidžbi Hrvatske Kostajnice sudionicima je zahvalio gradonačelnik Dalibor Bišćan s vjerom u daljnju zajedničku suradnju. Očarani prirodnim i povijesnim ljepotama Hrvatske Kostajnice, gostoljubivošću i prijateljskom ozračju, pri odlasku Una je svojim žuborom slikarima šaputala poziv na povratak.
Izložba likovnih djela 4. Unske kolonije biti će u listopadu povodom Kestenijade u Hrvatskoj Kostajnici.