Početna Vijesti Ured gradonačelnika Održan Zbor građana Donje Gračenice

Najave
Održan Zbor građana Donje Gračenice
Petak, 07 Travanj 2017 13:07

dg mU Donjoj Gračenici jučer je održan Zbor građana na kojem je, između ostalih tema, raspravljano o nastavku uređenja tamošnje područne škole OŠ Vladimira Vidrića, sanaciji kapele sv. Fabijana i Sebastijana te komunalnim i društvenim potrebama romske nacionalne manjine u tom naselju.


Ravnateljica škole Snježana Coha istaknula je da u cilju stvaranja kvalitetnijeg obrazovnog standarda, izražena ideja pregrađivanja učionica čime bi se omogućila jednosmjenska nastava kao što je to u matičnoj ustanovi. „Riječ je o objektu koji nije adekvatno održavan i potrebe u smislu adaptacije su velike. U iznimno je lošem stanju kuhinja, stolarija kao i sanitarni čvorovi. Iako nije osnivač škole i to nije u obvezi, Grad Popovača svake godine izdvaja značajna sredstva u uređenje područnih škola u Donjoj i Gornjoj Gračenici i na tome velika hvala gradonačelniku Josipu Miškoviću"- istaknula je ravnateljica Coha te podsjetila kako je protekle godine izvršena sanacija dijela krovišta, instalacija te centralno grijanje na ovom objektu. Gradonačelnik Josip Mišković naglasio je da će otvorenjem nove osnovne škole u Popovači, kako je predviđeno novom mrežom, ove područne škole pripasti pod tu školu. Sanacija objekta je, naglasio je, prijavljena od strane Grada Popovače na natječaj Fonda za energetsku učinkovitost no, nažalost, taj projekt nije prošao.
Predsjednik Vijeća mjesnog odbora Donja Gračenica Josip Kolarić izvijestio je okupljene o inicijativi mještana da pokrenu akciju uređenja ograde oko škole te samog dvorišta, a, kako je dogovoreno na sinoćnjem sastanku, Grad Popovača osigurat će materijal i boju za ogradu te uređenje parkirališta za potrebe zaposlenika.
„Kada je riječ o sanaciji kapele sv. Fabijana i Sebastijana, ovih dana održali smo sastanak sa konzervatorom i župnikom te je zaključeno kako će radovi biti dovršeni do iduće godine kada se obilježava 300. obljetnica kapele. Iako se ova proslava prvotno planirala za sam istoimeni blagdan u siječnju, upozoreni smo od strane izvođača i konzervatora kako se zbog zahtjevnog postupka uređenja unutrašnjosti taj termin mora prolongirati do ljetnih mjeseci pa je predložen kolovoz. Radi se o radovima izmjene poda i oltara u kapeli vrijednima gotovo 100.000 kuna"- naglasio je gradonačelnik dodajući kako financijsku konstrukciju sanacije kapele u jednakom omjeru osiguravaju Grad i Ministarstvo kulture.

dg 1
Raspravljajući o potrebama dijela naselja Donja Gračenica u kojem stanuju pripadnici romske nacionalne manjine, dogovoreno je asfaltno uređenje ceste te postavljanje nekoliko rasvjetnih stupova. Radovi na navedenoj infrastrukturi trebali bi, najavio je gradonačelnik, biti započeti nakon uskrsnih blagdana. „Temeljem suradnje sa saborskim zastupnikom Veljkom Kajtazijem, uspjeli smo dobiti sredstva za legalizaciju 34 stambena objekta pripadnika romske nacionalne manjine, a program o kojem smo razgovarali ovih dana odnosi se na stvaranje pretpostavki za razvoj kulturne autonomije Roma i Grad Popovača se sa tim zahtjevom već javio Savjetu za nacionalne manjine. Naime, u cilju unapređenja integracije Roma u društveni odnosno kulturni život mjesta, javila se ideja za osnivanje jedne romske sekcije u okviru KUD-a Moslavčanka Donja Gračenica koja bi radila na očuvanju i prezentaciji romske kulturne baštine. Grad Popovača spreman je u tom smislu osigurati osnovnu opremu i instrumente"- obrazložio je gradonačelnik.

dg 2

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.