Početna Vijesti Ured gradonačelnika Prezentacija Moslavine, Sisačko-moslavačke županije i PP Lonjsko polje u Bruxellesu

Najave
Prezentacija Moslavine, Sisačko-moslavačke županije i PP Lonjsko polje u Bruxellesu
Četvrtak, 30 Ožujak 2017 14:03

bruxelles mIzložba „Zeleno-plava zipka Hrvatske" kojom hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir predstavlja Moslavinu, Sisačko-moslavačku županiju i Park prirode Lonjsko polje otvorena je u utorak, 28. ožujka u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Izložbu je otvorio predsjednik Europskoga parlamenta Antonio Tajani. Na poziv zastupnice Petir, u Bruxellesu je boravio i gradonačelnik Josip Mišković.


„Između Lonjskog polja i trsnog gorja skriva se mjesto koje najviše volim na svijetu. Tu sam prvi put udahnula zrak, tu osjećam neopisiv mir kada dotaknem zemlju i tu je najljepši pogled na svijetu. Tu je moj dom, moja Moslavina"- istaknula je Petir otvarajući izložbu.
Kako je rekla, izložbu je posvetila „svom rodnom kraju, roditeljima i braći te svim hrvatskim seljacima koji su čuvajući kulturu, nošnju, pjesmu, jezik, vjeru i identitet hrvatskog naroda te na taj način gradili temelje ujedinjene Europe i doprinijeli da Hrvatska postane ponosna članica Europske unije".
„Volim Moslavinu takvu kakva je – jednostavna, pitoma i moja. I uvijek joj se vraćam, svaki slobodan trenutak provodim u njoj i bez nje čini se da ne bih bila ono što jesam. Premda nerado otkrivam što mi je na srcu, bez straha mogu reći da mi srce nikad ne bi bilo isto kada u njemu ne bi bilo mjesta za moj rodni kraj i moje ljude. I zato sve ono što volim i čime se ponosim želim pokazati Europi i svijetu"- rekla je Petir.
Predstavljajući fotografije Parka Prirode Lonjsko polje, napomenula je kako je očuvanje bioraznolikosti, tradicionalne gradnje te kulturne baštine kroz život lokalnoga stanovništva, prilika da predstavi hrvatski model suživota s prirodom. Upravo na ovim fotografijama vidljiva je filozofija koju živimo, a koju smo naučili za svojim obiteljskim stolom: „Jedino seljak zna živjeti u skladu s čovjekom, Bogom i prirodom jer jedino seljak zna da Bog oprašta svakome, čovjek ponekome, a priroda nikome"- naglasila je Marijana Petir te u okviru otvorenja Izložbe na podršci zahvalila Hrvatskoj turističkoj zajednici, Zajednici proizvođača Sisačko-moslavačke županije, Udruzi vinara Škrlet, KUD-u Repušnica, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Hrvatskoj gospodarskoj komori.

bruxeles6
Otvarajući izložbu predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani zahvalio je zastupnici Petir što ga je pozvala na proslavu ljepota njezine regije te je napomenuo kako gledajući izložene fotografije shvaća zašto je zastupnica Petir ponosna na nju. „Ona pokazuje najbolju vezu između čovjeka i prirode – zadivljujuće prirodne ljepote povezane s tradicijom"- rekao je Tajani.
„Iako zastupnici rade u Bruxellesu u Europskom parlamentu (njih 751), svima im je na pameti jedna stvar, a to su ljudi u njihovim regijama, gradovima i mjestima. Jaki smo kad djelujemo zajedno i kad smo ujedinjeni, naglasio je predsjednik Tajani. Napomenuo je kako je u izazovnim vremenima u Uniji i izvan nje vrlo važno djelovati ujedinjeno jer samo zajedništvo osigurava postignuća. „Moramo biti sigurni u sve dobre stvari koje Europa želi pružiti Europljanima i Hrvatima – mir, veći prosperitet i više prilika za mlade"- naglasio je Tajani.

„Gledajući izložbu očito je da prekasna Moslavina sa svojim prirodnim i kulturnim bogatstvima može privući mnogo turista. Turizam je važna grana za EU jer je treći najveći pokretač društveno-gospodarskih aktivnosti i on uključuje više od dva milijuna mladih i srednje velikih tvrtki te zapošljava više od pet posto radno sposobnog stanovništva, osvrnuo se Tajani. Očekuje se rast turističkoga sektora u sljedećih deset godina što su također dobre vijesti za pružanje konkretnih mjera zapošljavanja mladih u Europi. Trebali bismo promicati turizam unutar EU, ali i privlačiti turiste izvan njezinih granica"- rekao je Tajani.

bruxelles7
Predsjednik Europskog parlamenta zaključno je s posjetiteljima Izložbe podijelio citat sv. Benedikta o putovanjima koji govori da je „svijet kao knjiga. Onaj koji ne putuje, pročitao je samo jednu njezinu stranicu"- naglasio je Tajani te izrazio nadu za posjetom Moslavini i Sisačko-moslavačkoj županiji.
Hrvatska zastupnica u EP Marijana Petir je predsjedniku EP Antoniju Tajaniju, koji je izložbu proglasio otvorenom, poklonila paletu hrvatskih poljoprivrednih proizvoda, vino autohtone sorte Škrlet, te kravatu Croata s motivima hrvatskog pletera i glagoljice. Domaće proizvode sa svog su područja predsjedniku EP uručili i gradonačelnik Grada Popovače Josip Mišković i načelnik Općine Lekenik Ivica Perović.

bruxelles10

bruxelles8
Osim fotografija Parka prirode Lonjsko polje, sastavni dio izložbe Zeleno-plava zipka Hrvatske su i četiri suvenira specifična za pojedine mikroregije Sisačko-moslavačke županije – Turopoljska kuća, Petrinjska stucka, Sisački nakit i Moslavačka nošnja koju su izradile članice Udruge Radionica Narodno tkivo i vezivo Osekovo.

bruxelles2
Prilikom otvaranja na izložbi je nastupio i KUD Repušnica, najstarije folklorno društvo s područja grada Kutine. Oni su izveli nekoliko tradicionalnih moslavačkih pjesama, kao i ranije toga dana kada su se prošetali središtem Bruxellesa obučeni u tradicionalnu moslavačku nošnju te su na glavnom trgu (Grand Place) na oduševljenje prisutnih turista izveli nekoliko napjeva. Prolaznicima su podijelili promotivni materijal najvažnijih gospodarsko-turističkih manifestacija u Sisačko-moslavačkoj županiji.

bruxelles1
Upravo su ove manifestacije predstavljene u Europskom parlamentu na konferenciji koja je pratila izložbu – "Voloderske jeseni", "Kestenijada u Hrvatskoj Kostajnici", "Letovanić – selo pokraj Kupe" kao i potencijal Lječilišta Topusko. Uz promotivni video materijal, o 50.- godišnjoj Voloderskoj jeseni na konferenciji je govorio gradonačelnik Josip Mišković istaknuvši kako 'Volodersku jesen', danas trodnevnu proslavu početka berbe u moslavačkim vinogradima, na snažnim temeljima 50- godišnje tradicije, odlikuje potvrđena vrijednost koja predstavlja čvrstu pretpostavku njezine uspješne budućnosti. "Jer ljubav prema obradi trsja i preradi vina tradicija je koja se u Moslavini ne prekida, već, dapače, okuplja i potiče"- rekao je Mišković te uz ovu poruku uputio poziv okupljenima da u rujnu posjete jubilarnu Volodersku jesen te uživo osjete jesensku privlačnost najveće i najstarije manifestacije posvećene berbenim običajima i vinu u Moslavini.

bruxelles3

bruxelles4

bruxelles5
Na izložbi „Zeleno-plava zipka Hrvatske" sudjelovalo je 70-ak predstavnika kulturnog, gospodarskog i društvenog života Sisačko-moslavačke županije – poljoprivrednika, vinara, obrtnika, turističkih i zdravstvenih djelatnika, ali i predstavnika udruga te kulturno-umjetničkih društava.
Za sve posjetitelje otvorenja Izložbe, zastupnica Petir organizirala je domjenak na kojemu su posluženi autohtoni seljački proizvodi s OPG-ova udruženih u Zajednicu proizvođača Sisačko-moslavačke županije i autohtono moslavačko vino Škrlet kojeg su na otvorenju Izložbe u EU Parlamentu prezentirali predstavnici Udruge vinogradara i voćara Škrlet te Vinarija Florijanović, Miklaužić i Trdenić.

bruxelles9
Zastupnica Petir osigurala je za moslavačke vinare i susret s belgijskim vinarima i distributerima vina koji je održan u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu, a gdje se, uz prezentaciju moslavačkih vina, razgovaralo o mogućnostima poslovne suradnje.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.