Početna Vijesti Ured gradonačelnika Grad Popovača aktivno traži rješenje za laboratorij

Najave
Grad Popovača aktivno traži rješenje za laboratorij
Srijeda, 08 Veljača 2017 13:47

labor mBudući je Medicinsko- biokemijski laboratorij u popovačkom Domu zdravlja od početka godine prestao s radom, gradonačelnik Josip Mišković i njegovi suradnici u proteklom periodu aktivno pokušavaju pronaći rješenje ovog pitanja koje bi bilo opće prihvatljivo za sve.

Laboratorij u Ispostavi Doma zdravlja u Popovači postoji zadnjih 20 godina, a posljednjih 10-ak godina Grad Popovača isti sufinancira kako bi se osiguralo pružanje usluga uzimanja uzorka krvi za sve pacijente koji tu uslugu u trenutku potrebe ne mogu dobiti kod svog obiteljskog liječnika, kao i za sve hitne slučajeve koji stignu u okviru radnog vremena laboratorija.
Gradonačelnik Josip Mišković podsjeća da se još početkom prošle godine nailazi na prve probleme u provedbi Sporazuma kojeg je Grad Popovača potpisao s privatnim laboratorijem. „Naime, osoba koja je radila u popovačkom laboratoriju, zbog povećanog opsega posla povučena je u Kutinu, a za uzimanje uzoraka u Popovači prebačen je djelatnik ujedno zadužen i za prikupljanje uzetih uzoraka odnosno njihov prijevoz u Kutinu. Time, naravno, on nije bio u mogućnosti u popovačkom laboratoriju biti cijelo radno vrijeme što je rezultiralo značajnim padom kvalitete usluge koja je prethodno ugovorena. Grad Popovača je, dakle, i dalje kroz gotovo čitavu godinu nastavio plaćati sufinanciranje laboratorija u punom ugovorenom iznosu, a razina usluge je bila izimno loša zbog čega smo zatražili izmjenu Sporazuma budući je to za nas bilo neprihvatljivo. No, privatni Medicinsko- biokemijski laboratorij na to nije pristao uz argument da prijašnja cijena sufinanciranja više ne odgovara uslugama koje zahtijevamo.

Press logoped 14 4

U svakom slučaju, Grad će učiniti sve da se pronađe rješenje kako bi laboratorij nastavio funkcionirati kao prijašnjih godina. Temeljem činjenice da Grad Popovača ima 12.000 stanovnika, jedna od ideja je pokušati preko HZZO-a zatražiti otvorenje laboratorija u Popovači, kako se više ne bi dovodili u situaciju da djeca i hitni slučajevi krv moraju ići vaditi u Kutinu ili Sisak. Također, razgovaramo i s popovačkom bolnicom, no budući je riječ o bolničkoj ustanovi i to specijalnog karaktera, odvojenoj od primarne zdravstvene zaštite, u tom smislu postoje određene pravne prepreke. Mi kao Grad, spremni smo čak i platiti vađenje krvi za svoje građane, ali u tom slučaju se postavlja pitanje duplog financiranja. Naime, budući kutinski laboratorij dobiva tzv. glavarinu za navedenu uslugu, kada bi se iz gradskog proračuna financiralo vađenje krvi, usluga bi bila plaćena dva puta. Ovih dana svakako očekujemo odgovor i Doma zdravlja, i Neuropsihijatrijske bolnice 'Dr. Ivan Barbot' Popovača i HZZO-a te ćemo poduzeti sve potrebne mjere da se nivo zdravstvene zaštite na ovom području ne smanji"- obrazložio je gradonačelnik Josip Mišković.

 
 
Btn_srgp


Btn_smz

Btn_LAG

Poštovani posjetitelji dobrodošli! Službene stranice Grada Popovača optimizirane su za novije generacije internet preglednika poput: Internet Explorera 8, Firefoxa 3.5. Ukoliko koristite starije preglednike poput Internet Explorera 6 ili 7, svakako nadogradite svoj preglednik. Na taj način osigurati ćete pravilno prikazivanje ove internet stranice, te iskorištavanje svih njenih mogućnosti.